Radna grupa za bezbednost novinara pozvala sve „da vode računa o svakoj reči“

Vesti 14. jan 202215:54 1 komentar
Shutterstcok

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara pozvala je sve učesnike u javnom prostoru da, kako kažu, vode računa o svakoj izgovorenoj reči. "Ovo se naročito mora imati u vidu u periodu u kome nam predstoji predizborna kampanja, koja je nažalost, uobičajeno vreme kada se o tome mnogo manje vodi računa", naveli su u saopštenju.

„Ovom prilikom pozivamo političare da se uzdrže od bilo kakvih neodmerenih izjava koje mogu imati posledice na sveukupnu atmosferu u društvu. Posebno se mora obratiti pažnja na to kako se svi akteri u javnom životu odnose prema medijima i novinarima jer i najmanji napad na novinare može da predstavlja potencijalnu opasnost za ugrožavanje njihove lične bezbednosti“, naglašavaju u Radnoj grupi.

Kako su naveli, od suštinskog je značaja, takođe, da mediji poštuju pravila profesije i da novinari u svom svakodnevnom radu poštuju Kodeks novinara i Zakon o javnom informisanju i medijima, dok pružaoci javnih medijskih usluga treba da poštuju odredbe Zakona o elektronskim medijima.

„Poštujući slobodu uređivačke politike svakog medija, Radna grupa poziva sve medije da povedu računa o načinu na koji izveštavaju, načinu na koji se govori o svim akterima u javnom životu, te da se uzdrže od svake vrste uvredljivog sadržaja i da poštuju dostojanstvo svakog pojedinca. Radna grupa u potpunosti poštuje samostalnost i nezavisnost Regulatornog tela za elektronske medije i duboko verujemo da proaktivno delovanje ove institucije može pozitivno uticati na medijske aktere da sa posebnom pažnjim vode računa o poštovanja svih zakona i propisa“, poručuju iz Radne grupe.

Radna grupa za bezbednost i zaštitu novinara, kako se navodi, smatra ovu temu veoma važnom zbog čega je na današnjem onlajn sastanku inicirala da se kroz podršku OEBS i drugih međunarodnih partnera organizuje tematska sednica upravo kako bi se „skrenula pažnja na ovo izuzetno važno pitanje“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare