Radnici EPS-a sa Kosova traže isti tretman kao ostali, nadležni ne odgovaraju

Vesti 11. apr 202119:2842 komentara

Zašto radnici preduzeća Površinski kopovi Kosovo Obilić nemaju isti tretman kao zaposleni drugih preduzeća koja posluju u sklopu Elektroprivrede Srbije. To je pitanje na koje odgovor traži jedan od radnika, Saša Bigović kao i nekolicina njegovih kolega. Tražili smo ih i mi, ali nadležni ne odgovaraju.

Umesto plaćenog prekovremenog rada Saša Bigović je dobio odsustvo od 40 dana.

Povezane vesti

„Tih 180 sati nisam proveo na ulici. Nego sam proveo u radnom odelu. Sa zaštitnom maskom za zavarivanje, rukavicama i sa aparatom za varenje na poslu. Krvavo, to može svaki kolega da potvrdi, jer mi ne dobijamo poslove koji su laki u Elektroprivredi“, naveo je Bigović.

Više od deceniju radi u termoelektrani Nikola Tesla u Obrenovcu, a u okviru Elektroprivrede Srbije od 1994-te godine.

Od 1999-te godine većina zaposlenih u Javnom preduzeću Površinski kopovi Obilić nije u mogućnosti da svoje poslove obavlja na Kosovu. Stoga je od, oko 2000 radnika, većina njih angažovana na različitim poslovima širom Srbije.

Bigović kaže nije mu jasno da li su radnici površinskih kopova sa Kosova radnici Elektroprivrede Srbije kao i svi drugi, i pita se zašto se na njih ne primenjuje kolektivni ugovor.

„Sve što se tiče plaćanja koje je po kolektivnom ugovoru, sem redovne plate nam ne dozvoljavaju, ne isplaćuju. A znate, verujte,  mi smo veoma vredni radnici. Radimo najteže i najprljavije poslove u sklopu Elektroprivrede Srbije. Ne želim da zavučem nikome ruku u džep, hoću samo ono što sam ja zaradio“, kaže Bigović.

Iz Saveza samostalnih sindikata Srbije kažu zakon o radu ne prepoznaje zamenu prekovremenog rada za plaćeno odsustvo.

„Ako kolektivnim ugovorom nije predviđena ta zamena, radnik jedino ima pravo da dobije uvećanu zaradu na kraju meseca, a nikako da mu se zamenjuju prekovremeni sati sa nekim danima plaćenog odsustva“, kazao je Duško Vuković, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije.

Nadležni u površinskim kopovima Kosovo smatraju da zamenu plaćenog rada za odsustvo mogu uraditi po osnovu člana o preraspodeli radnog vremena. Direktor tog preduzeća Srđan Kovačević nam je u telefonskom razgovoru rekao da su radnici obmanuti a za sva pitanja nas uputio na EPS. To smo i učinili, ali nisu odgovorili Elektroprivreda Srbije niti Ministarstvo rudarstva i energetike. Njihove odgovore čekaju i nezadovoljni radnici.

Komentari

Vaš komentar