Radnici Fabrike vode u Zrenjaninu: Opstrukcija iz Vodovoda

Vesti 08. feb 202112:127 komentara
N1

Radnici zrenjaninske Fabrike vode saopštili su danas da od početka rada imaju opstrukciju pojedinaca iz Vodovoda, a da smatraju da pojedini gradski moćnici ne žele da to postrojenje za prečišćavanje vode radi.

„Od početka rada naše fabrike imamo opstrukcije pojedinaca iz Vodovoda koji čine sve kako bi onemogućili fabriku da snabdeva grad čistom vodom, odnosno da najzad imamo čistu vodu“, poručili su oni u saopštenju.

povezane vesti

Oni su izrazili sumnju da je tokom 2019. godine namerno ispuštana voda iz mreže kako bi im onemogućili normalno snabdevanje grada vodom i da je zbog toga pritisak u mreži padao, a pojedini delovi grada nisu imali dovoljno vode.

„U julu prošle godine su nas dan pred isključenje fabrike iz sistema snabdevanja obavestili da zbog primedbi gradjana na pritisak i količinu vode moraju da nas isključe i preuzmu vodosnabdevanje, sramno je to jer su bile primedbe i na njihovo snabdevanje i pritisak, ali su oni perfidno to prebacili na nas, odnosno da zbog nas pucaju cevi i druge neistine“, naveli su radnici Fabrike vode.

Ukazali su i da se u javnosti Fabrika vode dovodi u vezu sa ukidanjem zabrane na upotrebu vode, a da oni sa tim nemaju ništa, već Vodovod i kanalizacija.

„Godinama im naši direktori govore da moraju da krenu sa zamenom cevi u gradu i neshvatljivo je da Vodovod u godišnjem budžetu nema predvidjene pare da menja cevi. Imaju gubitke u mreži od preko 40 odsto pa se pitajte ko to i odakle se to plaća“, naveli su radnici.

Istakli su i da se nameće pitanje zašto je direktor Vodovoda dva puta slao zahtev za ukidanje zabrane, ako nije zadovoljan kvalitetom vode koja izlazi iz postrojenja.

Osvrćući se na izveštaj komisije koju je formirao Vodovod, u kome se navodi da Fabrika nije ispunila nijedan od 34 uslova iz ugovora, radnici navode da sadašnji tim takozvanih stručnjaka iz Vodovoda niti ima iskustva sa fabrikom vode, niti sa tehnologijom takve fabrike da bi davali procenu da li ona može da prečisti vodu.

„I ako su takvi stručnjaci kao što se predstavljaju, zašto do sada nisu već rešili pitanje vode sa svojih izvorišta? Oni sada odlučuju o našoj sudbini, radnom mestu i porodicama. Mi koji ovde radimo odgovorno tvrdimo da je fabrika u stanju da prečisti vodu i sva zagađenja koja dolaze sa sirovom vodom, ali samo uz normalnu saradnju sa Vodovodom“, ukazali su radnici Fabrike vode.

Oni su sugrađanima poručili da je očigledno da neko do lokalnih moćnika želi da im otme fabriku vode, ali da za to mora da nadje opravdanje.

Voda u Zrenjaninu zabranjena je za piće već 17 godina zbog nedozvoljene količine arsena, a Fabrika vode zbog havarije usled eksplozije je krajem prošle godine prestala da radi, pa je snabdevanje vodom tada ponovo preuzelo preduzeće Vodovod i kanalizacija.

Komentari

Vaš komentar