Radnici posle nesreće u kamenolomu: Nemamo uslove, prete nam zbog istine

Vesti 20. jan 202319:2132 komentara

Pedesetogodišnjem radniku kamenoloma Rakovac na Fruškoj gori Semiru Kajiću lekari se i dalje bore za život, nakon što je pao sa litice tog kopa. Njegove kolege za N1 kažu da je nesreća posledica manjka uslova za bezbedan rad, kao i da zbog istine koju govore trpe pritiske i pretnje.

Sa litice je 10. januara pao Semir Kajić, radnik u kamenolomu Rakovac. Pri postavljanju eksploziva stena je pukla i radnik je pao sa visine od 25 metara. Od tog trenutka on se nalazi u komi, a njegove kolege tvrde da su taj dan, kao i svih ostalih, radili na neobezbeđenom terenu, bez zaštitne opreme i inženjerskog nadzora.

„Ništa nismo imali. Šta smo imali, evo ovako kako me vidiš tako i jeste. Ništa nisam imao, šta sam imao, koja bezbednost. Dok sam izjave davao u SUP-u, u policiji – jel bila mreža neka, žičana ograda – ništa, nije to nikad ni bilo“, priča radnik u kamenolomu Vahidin Baščelić.

POVEZANE VESTI:

„Mislim da nam je trebalo kao prvo nadzor neki, inženjer neki da bude tu sa nama. Pošto mi nismo stručno… Nismo spremni za to da radimo i to nije naše radno mesto. Opreme naravno nikakve zaštitne nismo imali, ništa“, dodao je drugi radnik Milan Baščelić.

Milana i Vahidina Baščelića policija je nekoliko puta zvala da daju izjavu kao očevici. Kažu da su ih policajci savetovali da promene iskaz kako ne bi ugrozili firmu u kojoj rade. Takođe i da su im pretili.

„Mi smo rekli istinu kako jeste, to nekome nije odgovaralo. Trebalo je verovatno da promenimo izjavu, mi nismo to hteli i stojimo iza toga“, kaže Milan Baščelić.

N1

„Nekada je bilo tuku da priznaš istinu, sad hoće da tuku da lažeš. Onda su mi rekli znaš da te možemo deportovati, deportujte me. Gde tamo u Bosnu, ja ovde 40 godina živim. Imam troje dece ovde, imam unuče, deportujte me“, navodi Vahidin Baščelić.

Slučaj teško povređenog radnika nije jedinI problem poslovanju ovog kamenoloma. Kako je za N1 rečeno Iz Pokrajinskog sekretarijata za rudarstvo, energetiku i saobraćaj, od 2021. godine kamenolom Rakovac posluje bez dozvole nadležnih organa zbog čega je i napisana prijava za privredni prestup.

„Oni su od 31.12.2020. godine morali da saniraju i rekultivišu ceo kop. Ono što je pravilo postalo u Srbiji je da firme neke rade potpuno bez ikakve dozvole. To više nije izuzetak. Mislim činjenica je da im to neko omogućava, a taj neko može biti samo neka od institucija“, rekla je Gordana Momčilović iz VOICE.

Iako institucije po prijavi organizacije Odbranimo šume Fruške gore jesu reagovale, slučaj je završen plaćanjem novčane kazne, a iskopavanje trahita nastavilo se bez prepreka sve do prošle nedelje, kada se dogodila nesreća.

„Ja se samo nadam da će ovo konačno probuditi onoga ko treba da se bavi ovim problemom i da zatvori taj kop i da uhapsi odgovorne ljude“, dodaje Momčilović.

Kada smo se obratili menadžmentu kamenoloma Rakovac sa pitanjem šta su preduzeli nakon nesrećnog događaja i da li će neko odgovarati, odgovor nismo dobili. Slučaj je sada u rukama tužilaštva. Međutim, mnogo je važniji odgovor koji će kamenolom Rakovac i nadležne institucije dati porodici Kajić, ostalim radnicima kamenoloma Rakovac, kao i meštanima sela u čijem komšiluku kamenolom posluje bez dozvole više od dve godine.

Komentari

Vaš komentar