Radnicima Krušika ponuđeno povećanje za pet i dve hiljade, treba da se izjasne

Vesti 30. mar 202309:48 23 komentara
N1

Na sastanku štrajkačkog odbora i Izvršnog odbora valjevske fabrike "Krušik", održanom u sredu, 29. aprila, povodom jednočasovnog štrajka upozorenja u ovoj vojnoj fabrici i zahteva radnika da im se zarade u neto iznosu povećaju za 10.000 dinara, predloženo je da se zarade zaposlenih u Radnoj jedinici 1 povećaju, u aprilu, za radne grupe od 8. do 11. za 5.000 dinara, a za radne grupe od 12. do 13. za 2.000 dinara, saznaje N1 u jednom od sindikata.

O daljim koracima odlučivaće štrajkački odbor ali i predstavnici sindikalnih organizacija, a o svemu će javnost biti obaveštena.

Podsetimo, radnici  Krušika juče su štrajkovali zbog povećanja plata i zbog bezbednosti na radu. U slučaju da radnici ne podrže ponuđeno rešenje, nezadovoljni radnici Krušika su, ranije, najavljivali celodnevnu obustavu rada.

Postignuta je saglasnost obe strane u pregovorima da je osnovni cilj da se sačuva stabilnost fabrike.

Na osnovu trenutnih mogućnosti i ostvarene realizacije u prvom kvartalu koja je, kako piše u zapisniku, ispod planirane, rukovodstvo predlaže povećanja zarade zaposlenih za najugroženije, za one koji imaju najniže grupe složenosti i to da se aprilska zarada za radne grupe od 8. do 11. poveća za 5.000 dinara i radnoj grupi od 12. do 13. za po 2.000 dinara.

N1

U zapisniku sa ovog sastanka stoji da u „u narednom periodu treba povećati zadovoljstvo zaposlenih kroz podizanje zarade kroz povećanje vrednosti boda, iznosa toplog obroka i jednokratne naknade u kombinaciji koja je predmet dogovora. Rast zarada je neophodno uskladjivati sa ostvarenom realizacijom u predhodnom kvartalu“.

Kako N1 saznaje iz svojih izvora, sindikati koji su parafirali Odluku o pristupanju štrajku upozorenja, nisu zadovoljni zaključcima sa ovog sastanka, na koji nisu ni pozvani, jer su dogovorima obuhvaćeni samo radnici RJ 1 (595 zaposlenih) dok su u štrajku učestvovali nezadovoljni radnici i iz drugih radnih jedinica.

Naš izvor navodi i da se Štrajkački odbor radnika Krušika ovoga puta distancira od sindikata, a da je po Zakonu o štrajku sindikat nezaobilazna karika u procesu pregovora.

Šta su razlozi navodnog „razilaženja“ štrajkačkog odbora i sindikata za sada nema pouzdanih informacija.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare