Radnik Pošte išao na proteste, pa od firme dobio „pismo“ – manja plata ili otkaz

Vesti 15. avg 202320:04 78 komentara

Vajber porukom, tokom godišnjeg odmora, obavešten je da će po završetku odmora ili raditi za manju platu ili da neće raditi uopšte. Sve to jer je, kako tvrdi, umesto na miting vlasti, otišao na protest opozicije.

Zašto mu je odzvonilo u Sremskoj Mitrovici pa će, sva je prilika, šalter ubrzo zameniti poštarskom torbom u Zasavici, Zoranu Gajiću, nadređene kolege objasnile su ovako…

„Znaš ti dobro zbog čega je to tako. Po meni, aludirajući na to zato što ja idem redovno na mitinge protiv nasilja“, kaže Zoran Gajić za N1.

Išao je i onog dana kada je, kako kaže, odbio da zameni smenu sa kolegom koji je išao na miting Srpske napredne stranke.

„Ja imam osećaj da je ovo svima pokazna vežba kako će proći u budućnosti, ako neko bude podržavao borbu za prave vrednosti, borbu protiv lošeg sistema“, ističe Gajić.

Jer on, kaže, svoju vodi već dugo – zbog hronične bolesti nije mu preporučen terenski rad predviđen novim ugovorom, uz umanjena primanja, iako je samohrani otac.

„Da pokažem svojoj deci, pre svega, jer mi je to osnovni zadatak, da stoje uspravno i da mogu da imaju svoje mišljenje“, napominje sagovornik N1.

A zbog kog je i pravnim laicima jasno da Zoran, prema rečima stručnjaka, zbog političkog ili mišljenja drugačijeg od vladajuće stranke trpi posledice.

„Tako da je on sada u situaciji da bira između lošije pozicije ili da ostane bez posla. Lošija pozicija za njega podrazumeva i da se uopšte nije uzelo u obzir njegovo zdravstveno stanje. Na ovaj način njemu je direktno ugroženo zdravlje“, upozorava Nađa Marković, viša pravna savetnica iz Inicijative A11.

Zoran će imati pravo da, pred sudom, osporava zakonitost ugovora, zbog čega najavljuje i da će angažovati advokata.

U Inicijativi A11 podsećaju da je bezbednost i zdravlje na radu jedno od osnovnih radnih prava.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare