Radojević o snimku: RTS nije javni servis građana već vlasti

Vesti 30. dec 202010:06 2 komentara

Pomoć Hrvatskoj ne treba samo ponuditi, već je i poslati odmah jer je to – gest, ocenila je u Novom danu novinarka Vesna Radojević. "Mi sa naše strane, kao susedi, moramo da budemo prvi spremni da im pomognemo makar malo dobrim gestom", dodala je ona.

Govoreći o tome kako su mediji izveštavali o jučerašnjem zemljotresu u Petrinji, ona je rekla da smo na tv Pink za to vreme mogli da vidimo šta je u Zaječaru radio Vučić.

„Zemljotres koji se juče dogodio nije mala vest o kojoj ne treba izveštavati. Ne možemo imati televizije koje su spremne da izveštavaju lajv samo sa događaja promotivne prirode, poput onoga juče što je bilo na pinku, gde je bio predsednik u Zaječaru, a za to vreme imamo strašnu tragediju u Hrvatskoj. To je ta razlika koju vidimo između medija koji se profesionalno bave svojim poslom i onih služe isključivo kao pomoćno sredstvo propagandi SNS i Vučiću“, navela je.

POVEZANE VESTI

Povodom nekih komentara na društvenim mrežama u kojima su se ljudi gotovo radovali zbog te nesreće i naslova u nekim listovima u kojima se prebrojavaju samo srpske žrtve, ona je rekla da u trenutku kad imamo i poginule maloletnike – treba da budemo solidarni.

„Nije uputno brojati krvna zrnca, to je nenormalno ponašanje, potres je bio tako jak da se osetio i ovde, koliko morate da budete otuđeni od ljudskosti i dostojanstva da tako reagujete“, upitala je Radojević.

Komentarišući snimak sa RTS-a, u kojem se tokom pauze za reklame vidi razgovor voditeljke i predsednika parlamneta Ivica Dačića u kojem se dogovaraju oko pitanja, Radojević je rekla da – tik pred povećanje pretplate u januaru za javni servis, mi saznajemo kako ta televizija radi.

„Taj isecak jeste mali, i to smo videli u repriznom terminu kada nisu bile puštene reklame već se čuo razgovor između voditeljke i Ivice Dačića u delu gde se ona slaže da će da priča sa njim samo o onome što ga ne uznemirava. A onda se posle glumi novinarstvo“, kaže gošća Novog dana.

A još gore je, dodaje, kad se novinarka smeje i kaže „možeš i o Đilasu da pričaš“, jer pretpostavlja da i on, kao svi naprednjaci, mora to da radi.

„Da vi zazirete kao novinar, čak i od Dačića, to je tužno. Ovakvo ponašanje i bezobzirnost prema građanima, to nije javni servis građana već javni servis vlasti, i drago mi je što se to pojavilo da makar neko vreme bude tema“, rekla je ona, dodavši i da nije sigurna da će zbog toga biti nekih posledica po aktere.

Radojević je kazala i da pretpostavlja da se taj snimak pojavio kao posledica nečije greške, a ne diverzije.

„Pretpostavljam da reklamni blokivi u u premijernim izdanjima nisu isti kao noću, pa se obeležava gde idu reklame, i da je neko to zaboravio da popuni reklamnim blokom. Sve više mislim da je to bila greška, a ne diverzija. Ali ovo jeste strašno, zamislite kakve se strašnije stvari dešavaju kad su neki funkcioneri iz SNS gosti… mnogo toga se dešava na tom RTS, ali nisam sigurna da novinari te kuće žele da se bore da se to promeni“, dodala je.

Kako je rekla, ne mogu političari novinarima da govore koja će biti pitanja, pogotovo u takvim konfliktnim situacijma.

„Oni imaju naredbu da stalno pričaju o Đilasu kao tajkunu, kao osobi koja želi smrt porodici Vučića, koji sud više mora da osudi to da ti mediji prestanu da izmišljaju to… Onda imate takav smeh novinarke koja sedi na RTS. Umesto da ga pita (predsednika skupštine) – zašto dopuštate da vam poslanici bez prestanka govore o Đilasu. To je strašno“, dodala je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare