Radojević: Treba više pritiska od građana da bi se pokrenuo slučaj Malog

Vesti 05. okt 202109:53 15 komentara
Vesna Radojević
N1

Novinarka KRIK-a Vesna Radojević ističe da sada kada je ta Mreža za istraživanje kriminala i korupcije dokazala, u sklopu međunarodnog projekta Pandorini papiri, da je ministar finansija Siniša Mali bio vlasnik 24 luksuzna apartmana na bugarskom primorju i dve ofšor kompanije sa Britanskih Devičanskih Ostrva, tužilaštvo ima obavezu da pokrene istragu. "Ako se neko u tužilaštvu dovoljno okuraži i kaže - ajde da vidimo šta se ovde događa, onda će biti sve u redu", navodi Radojević i dodaje da treba više pritiska da dođe od građana da bi se nešto pokrenulo.

Podseća da je KRIK aferu da je Mali vlasnik 24 apartmana u Bugarskoj obelodanio još 2015. godine. „Šest godina kasnije zaključujemo priču – imamo dokumenta o vlasništvu“.

Povezane vesti

„Sada smo dokazali da tadašnji gradonačelnik ne govori istinu. Posle toga Agencija za borbu protiv korupcije uključila je u priču Više tužilaštvo i Upravu za sprečavanja pranja novca, koja je sačinila izveštaj koji je sakrila, a u kojem je rekla da Siniša Mali možda pere pare. Nakon toga je postao ministar finansija, kontrolisao 45 računa koji nisu na njegovo ime… Tužilaštvo je reklo – nema ovde nikakvih kriminalnih radnji“, navodi Radojević u Novom danu na TV N1.

Dodaje da je ovo još jedna priča u nizu „koja dokazuje da je tužilaštvo podleglo političkim pritiscima i reklo – nema ovde nikakvog krivičnog dela“.

„Pravosuđe je jedina brana nama građanima od samovlašća. Verujem da u jednoj evropskoj zemlji građani mogu da nađu snage da izvrše pritisak. Na kraju će doći sve na svoje mesto, sigurna sam“, optimista je novinarka KRIK-a.

Navodi da je danas KRIK objavio priču o Nikoli Petroviću, kumu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i bivšem direktoru Elektromreže Srbije, koji je u vreme dok je bio direktor osnovao jednu kompaniju na Britanskim Devičanskim Ostrvima, preko koje je bio vlasnik računa u Švajcarskoj. Kako dodaje, taj račun nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije, niti tu ofšor komapniju, što je za KRIK potvrdila Agencija. On, kako je Radojević rekla, nije hteo da kaže novinarima KRIK-a zašto nije prijavio i šta je bila svrha te kompanije.

Navodi i da su novinari KRIK-a pre nekoliko meseci otkrili da je Petrović tajno osnovao kompaniju u Luksemburgu, „koja je ofšor čvorište u središtu Evrope, ali koju su zakoni EU naterali da otvore podatke o krajnjim vlasnicima, i tako smo saznali da je sa tom kompanijom on tajno ulazio u poslove ovde sa solarnom energijom, pa je kupio avio kompaniju od kontroverznog biznismena Stanka Subotića Caneta“.

Vučić ne brani Koluviju, već sebe

A povodom slučaja Jovanjica, predsednikovog branjenja glavnog optuženog Predraga Koluvije, vlasnika najveće plantaže marihuane u Evropi i intervjua koji je sa njim uradio njegov advokat u procesu Jovanjica 1 Vladimir Đukanović, Radojević kaže da je to „neverovatan slučaj“ i da ne može da veruje da neke evropske organizacije nisu još reagovale, „to je još jedan dokaz zarobljene države“.

„Intervju Đukanovića je bio strašan, dodatno na to imamo predsednika koji abolira Koluviju“, ističe novinarka.

„Sigurno Vučić nije branio Koluviju zato što je dobar čovek, vernik i pravoslavac, već zato što je moguće da bi Koluvija u celom tom procesu otkrio i neke umešane ljude iz politike, videli smo veliku umešanost u Jovanjicu ljudi iz Vučićeve okoline“, ocenjuje Radojević i dodaje da Vučić „brani sebe zapravo, briga ih je samo za sebe i svoje račune“.

Peti oktobar – gde smo sada?

A povodom 21. godišnjice Petog oktobra, kada je okončana vladavina predsednika Savezne Republike Jugoslavije Slobodana Miloševića, i gde smo sada, ona kaže da „živimo maltene gore nego tada“.

„Vučić je već 10 godina percipiran kao faktor stabilnosti na Balkanu, i upravo zbog te percepcije mi smo danas ovde zarobljeni i žrtvovano nam je sve, i ljudska prava, i političke slobode, i vladavina prava. Ovde stvarno živimo samo privid demokratske države, sve je privatizovano i za to EU baš briga – ovde nema rata, supermarketi su puni. Oni ne žive ovde i ta situacija ih ne interesuje“, ocenjuje Radojević.

Dodaje da je Vučić postepeno zarobljavao medije, „instituciju po instituciju, čoveka po čoveka, i evo gde smo sada“.

„Sve ukazuje da sada živimo mnogo gore. Nigde nismo sada“, navodi ona.

A na pitanje kako ocenjuje odluku pokreta Dveri da izađe na predstojeće izbore, bez obzira kakvi će biti izborni uslovi, ona smatra da imamo opoziciju koja jeste glasna, priča o aferama, ali „da li će nešto da se desi u narednih šest meseci pa da poljulja Vučića na izborima – sigurna sam da neće“.

„Kako je moguće da neko ne može da kapitalizuje sve ove afere? Vrlo sam pesimistična“, kaže Radojević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare