Radojičić bio „one hit wonder“, Vučić u potrazi za novim – osluškuje u Ljubljani

Vesti 19. jan 202219:17 > 20:42

Dva i po meseca uoči izbora, i vlast i opozicija ne otkrivaju karte, pa javnost samo spekuliše o potencijalnim kandidatima i za predsedničke i za beogradske izbore. Te speukulacije podgrejao je dugogodišnji gradonačelnik Ljubljane, ranije pominjan kao mogući Vučićev kandidat za gradonačelnika Beograda. Da li je realno da Zoran Janković nasledi Zorana Radojičića?

Pre četiri godine, doneo je naprednjacima pobedu u Beogradu. Omiljeni doktor, do tada nepoznat javnosti i bez mrlje u karijeri.

„Vučić je uvek navikao da ima neki hit pred svake velike izbore. Radojičič je isto bio jedan hit u tom trenutku, ali ti se hitovi više ne emituju na plejlistama“, kaže Zoran Panović iz Demostata.

Zato je uoči novih izbora, Vučić u potrazi za novim hitom. Traži li ga u Ljubljani, u liku aktuelnog gradonačelnika glavnog grada Slovenije?

PROČITAJTE I:

„Ovo je samo bacanje prašine u oči i još jedna u nizu njegovih igara da se mi zanimamo nekom temom, jer to je zaista neverovatna stvar da neko pozove Slovenca da dođe da bude gradonačelnik Beograda“, kaže Miroslav Aleksić iz Narodne stranke.

„To je jednako realno kao da Novak Đoković bude kandidat na izborima u Beogradu“, kaže direktor Newsmax Adria Slobodan Georgiev.

„To je u ovom trenutku interesantan i dobar marketinški potez. I mislim da je gospodin Janković svojom izjavom podgrejao to, jer delovao je kao čovek koji je je solidno upućen u stanje u Srbiji. Bio je uverljiviji da bi on izašao na izbore u Srbiji, nego recimo gospodin Vladeta Janković ili gospodin Šoškić“, smatra Panović.

Zoran Janković tvrdi da sa Vučićem o kandidaturi na beogradskim izborima nije razgovarao, ali otkriva da je njegov rejting u glavnom gradu Srbije već izmeren.

„Velika je čast i čini me ponosnim da sam tako popularan u Srbiji. Istraživanja pokazuju da bih, ako bi bio njegov kandidat, dobio više glasova u Skupštini Beograda nego ovde na neposrednim izborima“, rekao je gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

Zoran Panović veruje da Janković ima potencijala da postane novi Vučićev hit više nego bilo ko od 700.000članova SNS-a.

„Oni nemaju tu vrstu senzacionalnosti i nemaju te rejtinge koji bi garantovali sigurnu pobedu te liste. I jedna postoji tu vrlo racionalna stvar. Vučić zna da SNS ne stoji tako dobro u Beogradu kako stoji u nekim drugim delovima Srbije“, pojašnjava Panović.

N1

Zato potraga za hitom i dalje traje, iako je ulaskom Aleksandra Šapića u SNS javnost pomislila da je potraga završena.

„Šapić je isto bio hit. Vučić trebaju stalno, on je hitmejker i trebaju mu stalno novi hitovi, a ovi se brzo zaborave neki“, dodaje Panović.

Da ne bude zaboravljen, trudi se aktuleni gradonačelnik. Veruje da ga stečeno iskustvo preporučuje za sam vrh „plejliste“, iako je sa prvog mesta dozvoljavao da drugoplasirani bude slušaniji. Njegov imenjak iz Ljubljane, vodi glavnu reč u glavnom gradu Slovenije već šesnaestu godinu.

Od ulaska u politiku prate ga korupcionaške afere, od kojih je jedna pre desetak dana dobila sudski epilog – oslobodjen je optužbi za utaju poreza. Poreklom iz okoline Smedereva, za sebe kaže da je čistokrivni mešanac – i Srbin i Slovenac. Hvali se dobrim odnosima sa pojedinim srpskim biznismenima među kojima je i Miroslav Mišković. U intervjuu, pre nešto više od dva meseca otkrio je da se dobro razume i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.