Radošević: Rio Tinto dovlači tešku mehanizaciju, litijum pitanje života i smrti

Vesti 14. nov 202220:53 63 komentara

Igor Radošević, ekološki analitičar ocenio je da je pitanje vađenja i prerade litijuma u Srbiji pitanje ne politike, ekonomije ili ekologije, već pitanje života i smrti. On je rekao i da kompanija Rio Tinto nikada nije prestajala da radi u Srbiji, kao i da ekolozi imaju insajderske informacije sa nekoliko strana da je navodno obustavljanje poslovanja te kompanije bilo "privremena opcija pred aprilske izbore" pošto su blokade na mostovima pretile da naprave prevagu na izborima. Rio Tintu je tada, kako dodaje, naloženo da primire svoje "aktivnosti".

Povezane vesti

„Nisam video da je Rio Tinto zatvorio kancelarije ovde…Zašto dovlače tešku mehanizaciju iz Australije? Dobili smo insajderske informacije koje to potvrđuju, a teška mehanizacija služi bušenju“, rekao je Radošević u emisiji „Iza vesti“ TV N1.

Prema njegovim rečima, poenta priče je da se država trenutno samo primirila, da projekat Rio Tinto nije obustavljen, te da je to učinjeno da bi se smirio bes naroda koji je izašao na ulice, što je uplašilo vlast. On je ocenio i da je diplomatskim putem zloupotrebljen organizator protesta pošto je dao reč da će da povuče ljude kad vlast ispuni uslove.

Radošević navodi da je posle toga bes naroda splasnula. „Ali, koliko vidim, narod se ponovo budi i čeka nove proteste“, kaže.

„Najava izgradnje fabrike baterija u Srbiji jako loša vest“

Slovački proizvođač baterija InoBat saopštio je ranije danas da je potpisao memorandum o razumevanju sa Vladom Srbije u vezi sa izgradnjom fabrike baterija za električna vozila ukupnog kaciteta od 32 gigavata, objavila je slovačka agencija TASR, pozivajući se na Rojters. Jedna od investitora u InoBat je rudarska grupa Rio Tinto. Povodom te vesti, Radošević je naveo da je to „jako loša vest“ i da Rio Tinto nikad nije ni otišao iz Srbije.

Objašnjava i da svaka kompanija, kada dobije zabranu rada od zemlje u kojoj posluje, znači da  prekida sve dogovore, da obustavlju priču sa litijumom. To znači i da treba da zatvori kacelarije i izađe iz zemlje – što se u ovom slučaju nije dogodilo.

Priča o fabrici baterija ekonomski može da bude dobra ali ne pod uslovom da se u istoj zemlji vadi i prerađuje litijum i prosleđuje u fabrike, kaže Radošević.

On ocenjuje da je u slučaju fabrike „Ilevenis” u Subotici drugačija situacija u odnosu na Rio Tinto, budući da su rekli da će sirovine donositi i iz inostranstva, da neće litijum vaditi i prerađivati u Srbiji.

„Otvaranje fabrike baterija može da bude dobra stvar samo ako se kod nas ne vadi i prerađuje litijum jer prerada izaziva posledice po životnu sredinu“, kaže.

„Litijumske baterije uskoro zastarele – kao da kupujete auto star 30 godina“

Radošević objašnjava i da će litijumske baterije uskoro biti zastarele, da se pojavljuju nove – natrijumske, aluminijum i so baterije koje su jeftinije, ali i dugotrajnije. „To vam je kao da kupujete sada automobil star 30 godina, trenutno se litijumske baterije koriste, ali dugoročno gledano – posledice su ogromne od litijuma“, ističe ekološki analitičar.

„Pritom jadarit je stena, unutar nje su litijum i bor, a da biste to iz nje izvukli potrebne su ogromne količine sumporne kiseline, a čak se pominje i cijanid“, navodi Radošević i poziva se na izjavu profesora Ratka Ristića da je za preradu litijuma potrebno 15.000 cisterni cijanida, ali i 1.100 tona sumporne kiseline dnevno.

Na pitanje da li je sve to ekonomski, ekološki ili politički problem u Srbiji, Radošević odgovara:

„To je pitanje života i smrti“ i dodaje da imate situaciju da ćete zbog rudnika morati da evakuišete stanovništvo, da je Rio Tinto hteo da koristi i sistem za ispust voda pored Drine, a da umesto toga sada planiraju da puste otpadne vode u reku Jadar i plodno zemljište jer je taj deo zemlje prepun podzemnih voda.

„Nova ministarka dovedena da započete projekte sprovede do kraja“

Upitan kako je moguće da drugi po snazi konglomerat u eksploataciji rude u svetu koji zapošljava 45.000 ljudi sebi dozvoljava „šunja kroz Srbiju“ i da se bavi bušenjem noću, Radošević navodi da RT ne želi konflikte, da su imali situaciju da im je radnik pretučen od strane meštana, te da oni tamo ne smeju slobodno da se kreću.

Izneo je i podatak da iz Rio Tinta plaćaju kuće u oblasti Jadra po 150.000 evra, pa i više i da su prema poslednjim informacijama koje je dobio dve kuće prodate za 480.000 i 520.000 evra.

Povodom izjave nove ministarke Dubravke Đedović da je Srbija srećna što ima litijum, on ocenjuje da je „nova ministarka dovedena da započete projekte sprovede do kraja“.

„Ne verujem ni prošloj ni ovoj ministarki. Ova nova je obrazovana gospođa, radila je u Evropskoj investiconoj banci za Zapadni Balkan gde je imala veliku platu, tamo su plate 5.000 evra pa na gore. Bila je i član IO Komercijalne banke, tu nema niko ispod 5.000 evra platu, a onda neko sa tom platom da dođe da bude ministar i radi za pet puta manji novac…Tu postoji sumnja na skrivene motive i skrivene interese“, dodaje Radošević.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare