Radovanović: Korona neće otići u doglednoj budućnosti, ona je deo naše zajednice

Vesti 20. feb 202216:42 > 20:23 21 komentara
N1

Epidemiolog Zoran Radovanović ocenio je da je aktuelni talas epidemije koronavirusa u našoj zemlji poslednji veliki talas ovakvih razmera i dodao da ćemo živeti normalnije od marta. On navodi da ćemo na jesen verovatno dobiti i drugu generaciju vakcina.

Radovanović u emisiji „Probudi se“ na TV Nova S rekao da ćemo na jesen imati sigurno povećanje učestalosti broja obolelih, ali to neće biti ovih razmera, prenosi Nova.rs.

Povezane vesti:

„Onda ćemo nastaviti da živimo sa virusom, kao što živimo sa ostalim virusima. On je sada deo životne zajednice u kojoj smo i mi“, kaže epidemiolog.

On je istakao da koronavirus u doglednoj budućnosti neće otići.

Radovanović je, imajući u vidu ranije pandemije, naveo da je još pre dve godine bilo jasno da će ova pandemija trajati dve do tri sezone i da će polako preći u endemiju.

Upitan o velikom broju preminulih od korone poslednjih dana, Radovanović kaže da oni koji danas umiru su se zarazili pre 20 ili više dana, čak i duže.

„Treba za svakog od njih pogledati koliko je dugo na respiratoru, jer jednom kada dospete na mehaničku ventilaciju mala je verovatnoća da ćete izaći živi iz zdravstvene ustanove“, navodi on.

Radovanović ističe da je kod nas šansa da osoba preživi respirator desetak odsto.

„Čovek je na respiratoru i to traje danima, na kraju podlegne ili dođe do bakterijske upale pluća ili nekog drugog razloga“, navodi srpski epidemiolog.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare