Radovanović: Kovid propusnice – prekasno doneta mera i “šminkanje mrtvaca”

Vesti 23. okt 202111:40 > 11:49 39 komentara
Kafići, kafić, restoran, bašta, popuštanje mera, kovid, ljudi, šetači, mere,
N1

Uvođenje kovid propusnica na način na koji je to uradila vlast u Srbiji je simbolična mera koja neće uticati na učestalost oboljevanja, izjavio je epidemiolog Zoran Radovanović.

Povezane vesti:

“To je skandalozno kasno doneta mera i to je šminkanje mrtvaca”, rekao je Radovanović u Novom danu na N1.

Osvrnuviši se na izjavu premijerke Ane Brnabić da “ne veruje u mere”, rekao je da je u pravu utoliko što ne veruje u onakve mere kakve je donela – “besmislene”.

Radovanović je ocenio da najveći deo populacije “nema predstavu koliko je tragično ono što se dešava u ovom petom talasu”.

“Nije više u pitanju da li će vlast da se ponaša državnički ili politikantski, ovo je pitanje masovnog ubistva i koliko dugo će to da se toleriše”, rekao je doktor.

On smatra da se prvo ne uvode mere “da se ne iritiraju građani – a to što umiru nema veze”, a onda se donese besmislne mere.

Prema njegovim rečima, sad je za mere ključno kako će da utiču na rejting vlasti.

“To je toliko sramno, da se rukovodite takvim razlozima u ovakvoj situaciji”, kazao je Radovanović.

Dodaje da je sistem birokratizoan i da je odgovornost nepotrebno podeljena između nekoliko timova, “tako da na kraju niko ne bude odgovoran”.

Ponovio je da se brojevi zaraženih i umrlih skrivaju i naveo da je umrlo oko 30.000 ljudi.

Na pitanje da li se možda vlast boji da će zbog mera da izbiju neredi kao u Sloveniji, kaže da bi u tom slučaju bilo pitanje ko je te ljude dezinformisao i ko je dozvoljavao da na TV sa nacionalnom frekvencijom dolaze “manipulanti koji iz nečasnih razloga sluđuju narod”.

“To se radi smišljeno. Odgovorna je vlast koja je dovela te ljude da bi pokrila i taj deo biračkog tela”, rekao je on.

Dodao je da je nemoralno da lekar dolazi nevakcinisan na posao i zaražava druge, što se “kosi i sa lekarskom etikom i sa zdravim razumom”.

“Bilo je normalno da vakcinacija bude obavezna, pogotovo što smo imali vakcine, i tu moramo da pohvalimo našu vlast. Vakcine su bile tu, ali izostao je drugi deo – zdravstveno prosvećivanje”, naveo je Radovanović.

Upitan koliki treba da bude obuhvat vakcinacije da bi u Srbiji nastao kolektivni imunitet, kaže da je to 85 odsto stanovništva.

“Kad bismo došli do 85 odsto, mogli bi da se otvorimo”, kazao je epidemiolog.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare