Radovanović: Kriznom štabu jasno da će ispasti smešan, od epidemiologije ni „e“

Vesti 12. sep 202112:23 > 12:47 108 komentara

Epidemiolog Zoran Radovanović rekao je u Novom danu N1 da nije slučajno što je Krizni štab tako pasivan i da je izgubio svaki krediblitet. "I tim ljudima je jasno da će ispasti smešni ako nešto odluče, izgebava se sprovođenje (mera) jer bi to moglo da naljuti građane, sve su to potencijalni glasači. Od epidemiologije nema ni 'e', posledica je pogrešnih koraka u prošlosti. Vlast je u startu pogrešila što je dopustila da razni čudaci pričaju nepojamne gluposti i narod je opravdano zbunjen", kaže on.

Dodaje da smo od članova Kriznog štaba imali kakofoniju, da je kolege savetovao da se energično distanciraju od tih stavova, ali da oni to nisu uradili i da to nije dobra strategija.

Kaže da je dugo rezigniran i zbunjen.

Povezane vesti:

„Borba virusa i naroda traje 18 meseci, a zdravstvene vlasti se ponašaju kao sudija van ringa, sportski reporter bi uneo više emocija, kao da su se Krizni štab i nadležni stavili na stranu virusa. Ovo je neobjašnjivo, jedna smo od nekoliko zemalja koje su najgore prošle u celom svetu – najgore je prošao Peru, pa se mi borimo sa Bugarima, tu su Makedonci“, rekao je.

Radovanović kaže da ako se osmisle mere i donesu odluke, onda moraju da postoje kontrolni mehanizmi da se te mere sprovode, i dodaje da ih mi imamo.

„Problem je zašto to nije rađeno, Krizni štab i zdravstveni vlasti su gubili svoj autoritet, narod je skinuo maske, u autobus se ulazi bez maski, ignorišu se mere, a minimalne su. Od prošlog Đurđevdana smo imali razblažen švedski model na balkanski način, nedosledno spovođen i to je ostavilo posledice. Stvar je u tome da je početkom leta morao da se predvidi peti talas, od nas je zavisilo koje će razmere biti. U januaru smo imali više vakcina nego drugi, da se pohvalimo svetu, a onda je objašnjavanje narodu izostalo. Ja bih voleo kad bi ljudi iz ministarstva zdravlja, iz Kriznog štaba otišli u kovid bolnice da razgovaraju sa doktorima, koji su na ivici i koji su napustili zdravstveni sistem. Rizik je bio najveći za zdravstvene radnike u prvom i drugom talasu, kada je bilo još haotičnije“, ocenio je Radovanović.

Smatra da mi nismo na 52 odsto vakcinisani, jer se, kako kaže, ne može računati procenat vakcinisanih u donosu na jedan segment populucije, već na celu.

„Onda smo na četrdesetak odsto, ozbiljna je situacija i to je nedovoljno. Sramota, to je poraz naših zdravstvenih vlasti što nisu promovisali vakcinaciju, dopuštali smo da cvetaju svi cvetovi, a kada imate takav pristup onda dominira korov. Logično bi bilo da vakcinacija bude obavezna za određene katerogije zaposlenih, za zdravstvene radnike je etička i profesionalna obaveza, u Kriznom štabu među ostalim donosiocima odluka kriterijum je šta kaže neki ispitivač javnog mnjenja“, kazao je Radovanović.

Kaže da kada postoji pretnja po zdravlje, kada je pandemija, da postoji obaveza vlasti da preduzme mere, a ako su neadekvatne da postoji pitanje odgovornosti i da će doći vreme kada će se otvoriti to pitanje.

„Ustav je jasan, pravnici kažu da Ustav dozvoljava. Mi imamo obaveznu vakcinaciju, imamo 11 obaveznih vakcina, 2017. godine je presuđeno da to ne ugrožava prava i slobode građana, nije to crno-belo. Procenjuju se rizici i koristi, član 20 Ustava kaže da prava i slobode mogu da budu suženi ako je to opravdano, a Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti to precizira. Nekad izgubim živce kada se pogrešno citira zakon. Bilo je reči da zdravstvene vlasti ne mogu da učine ništa jer ne dopušta zakon, 11. novembra je donet novi zakon koji je isti kao stari, ubačena je jedna polurečenica, ubacen je Krizni štab, do tada je bilo ilegalno telo. Postoji više od 10 članova kojima se predviđaju kazne, angažuju se inspekcijske službe, izgovor je da je malo sanitarnih inspektora, ja sam 1972. imao ovlašćenje sanitarnog inspektora kada je situacija bila gusta, to se lako reši administartivno ako postoji volja“, zaključio je epidemiolog Zoran Radovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare