Radovanović: Najkasnije idućeg proleća kovid sezonska bolest

Vesti 21. mar 202209:19 > 09:217 komentara
Zoran Radovanović
N1

Epidemiolog Zorana Radovanović izjavio je da bi kovid idućeg proleća, bar u Evropi, mogao da pređe u endemičnost, odnosno da će bolest imati sezonski karakter.

„Što se tiče kovida 19, budućnost koja, bar u Evropi, počinje najkasnije idućeg proleća je njegov prelazak u endemičnost. Uslovi za to stvoreni su obimnim prirodnim porkuživanje populacije i masovnom vakcinacijom“, napisao je Radovanović u autorskom tekstu za Politiku.

Prema njegovim rečima, to znači da će bolest imati sezonski karakter, a da će visina epidemijskih talasa zavisti od obuhvata vakcinacijom.

Radovanović smatra da će druga generacija vakcina protiv novog virusa korona biti još efektivnija, ali će ta mera biti preporučena uglavnom građanima podložnim nepovoljnom ishodu infekcije.

„Uz svu nezahvalnost predviđanja, rezultat bi bio da tokom hladnog perioda simptome i znake bolesti ispolji (ne nužno i da se javi lekaru) od pet do 15 odsto populacije. Očekuje se da infekcija mahom pogađa mlade i da uglavnom bude blaga“, naveo je Radovanović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar