Radovanović: Nemoguće je predvideti da li će se pojaviti neki novi soj virusa

Vesti 10. okt 202222:40 10 komentara
N1

Nemoguće je predvideti koji će soj korona virusa u narednim mesecima biti dominantan i da li će se pojaviti neka nova varijanta. Svakako bi međutim bilo medicinski opravdano i korisno da Srbija nabavi i novu bivalentnu vakcinu, kao što su to učinile pojedine države u susedstvu poput Slovenije ili Hrvatske, kaže epidemiolog Zoran Radovanović.

On ipak dodaje da sumnja da će do toga doći jer pošto građani nisu više zainteresovani za vakcinaciju nije ni predsednik države.

Povezane vesti:

Upitan o najavama epidemiologa, člana Kriznog štaba Branislava Tiodorovića da će u Srbiju stići i australijski soj koronavirusa, te da bi bilo dobro da država nabavi nove bivalentne vakcine, Radovanović za Danas kaže da su bilo kakva predviđana nezahvalana.

„Sada se već zna da kod nas dominiraju BA.4 i BA.5 sojevi. U Evropi se očekivalo da BA.2.75 potisne ove sojeve, ali se to nije desilo. Postoji još nekoliko kandidata koji bi mogli da postanu dominantni u budućnosti, a može lako da se desi da se pojavi i neka nova varijanta BA.6. Tu prosto ne vrede nikakva nagađanja“, kaže.

On se slaže međutim da bi nabavka bivalentne vakcine bila korisna, ali i dodaje da je skeptičan da će se to desiti.

„Bilo bi korisno, pogotovu za ljude koji žele da prime vakcinu, da im se pruži ta mogućnost. Ipak, nema nikakvih naznaka da će jedini koji odlučuje o tome odobriti novu nabavku vakcina. Ovde je zvanična politika da se o pandemiji što manje priča. Jer to nije neki uspeh kojim možemo da se hvalimo – posle Bugarske najgore smo prošli u svetu sa više od 60.000 umrlih. Kada smo nabavljali vakcine, mi smo kupili više nego što nam je trebalo pa smo poklanjali i u susedstvu i afričkim zemljama. Deo je i propao. To su ogromne pare. Pitanje je da li će sa takvim iskustvom predsednik rešiti uđe u novi trošak pogotovu što nema para. On će na kraju odlučiti ono što mu pokažu istraživanja javnog mnjenja, a ne verujem da je raspoloženje građana takvo da će želeti vakcinu“, kaže Radovanović, ističući da bi korist od nove vakcine imali pre svega stariji kojima bi se na taj način pružila dodatna zaštita.

Nove bivalentne vakcine u sebi sadrže vuhanski soj i omikron soj, i veruje se da pružaju bolju zaštitu trenutno.

I Fajzer i Moderna su razvili nove bivalentne vakcine, koje su odobrene za upotrebu u Americi i Evropskoj uniji.

Vakcinacija unapređenim vakcinama počela je u septembru, a četvrtu dozu do sada je primilo sedam odsto stanovnika EU.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare