Radovanović o „epidemiji raka“: Nečasno je i nekorektno obmanjivati ljude lažnim brojevima

Vesti 18. jun 202422:07 311 komentara

Ako se posmatra period od 2001. do sada, porast broja obolelih od malignih oboljenja je minimalan, "nema nikakvih skokova", izjavio je epidemiolog Zoran Radovanović. "To je izmišljena epidemija da bi se ponudio nepostojeći uzrok - osiromašeni uranijum", istakao je on.

Radovanović je u emisiji Newsnight na N1 komentarisao izjavu bivše ministarke zdravlja Danice Grujičić koja je nedavno na  konferenciji Inicijative za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja Srbije 1999. godine, rekla da je Srbija na prvom mestu u Evropi po broju umrlih od karcinoma, i da broj obolelih od malignih bolesti od 1999. godine značajno raste.

„Nisam siguran koji su razlozi iza toga ali čestiti nisu“, istakao je Radovanović.

Ocenjujući to kao skretanje pažnje sa Rio Tinta, Kosova, Srebrenice i drugih problema, Radovanović navodi i da je „toliko nečasno i nekorektno“ vući polpulaciju za nos i obmanjivati lažnim brojevima.

„To što smo čuli je skandal, svako ko tako odstupa od elementarne istine, mora da vodi računa da je odgovoran za masovno ubijanje naroda“, istakao je Radovanović.

Prema njegovim rečima, izneto je niz netačnih podataka koji lako mogu da se provere.

Matodi koji su predstavljeni su, smatra on, nedostojni za ozbiljne ljude.

Međutim, kako ističe, marširali su i marširaće ljudi koji su naseli na tu propagandu.

„To je izmišljenja epidemija da bi se ponudio nepostojeći uzrok – osiromašeni uranijum. Ako posmatrate od 2001. porast je minimala, nema nikakvih skokova, grba.
Odgovara zemljama bivšeg socijalističkog bkoka, koje imaju isti takav trend“, kazao je on navodeći da je osiromašeni uranijum jedan od najčešćih elemenata u zemljinoj kori.

Kada je reč o umiranju od malignih bolesti, prema rečima Radovanovića, Srbija jeste u vrhu i za to postoje dva osnovna razloga.

„Prvi je da kasno dolazimo lekaru a drugi da se loše lečimo“, naglasio je on.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare