Radovanović: Prva evropska žrtva korone bila u Srbiji

Vesti 25. jan 202112:17 > 18:158 komentara
Zoran Radovanović
N1

Epidemilog prof. dr Zoran Radovanović objasnio je u autorskom tekstu za list Danas na koji način je utvrđeno da je prva žrtva koronavirusa na teritoriji Evrope zapravo registrovana u Srbiji.

Radovanović je podsetio da je prva dijagnoza kovida 19 u Srbiji zvanično prvi put postavljena „1. ili 6. marta, zavisno od toga kako ko i kako kad kaže“.

„Poznato nam je i da je prva smrt od ove bolesti zabeležena 20. marta. Bilo je i pre i posle toga zamerki što se ne rade obdukcije i razumnog odgovora stručnjaka da su dovoljne epidemiološka, laboratorijska i klinička dijagnoza“, naveo je Radovanović.

Dodao je da u vezi sa obdukcijama postoji mistifikacija kako ih je, navodno, zabranila Svetska zdravstvena organizacija.

„Istina je da ona nema ni ovlašćenja, ni potrebe da to čini, ali je dala preporuke pod kojim uslovima treba pristupati ovom postupku. Propisane mere opreza su relativno jednostavne i ne dosežu mnogo dalje od dobre ventilacije, odnosno bar širom otvorenog prozora“, istakao je Radovanović.

„Strani recenzenti uvažili pružene dokaze“

Iako se u Srbiji ne rade obudkcije umrlih od kovida-19, podrazumeva se da taj načelni stav ne isključuje mogućnost da se uzročnici otkriju u tkivima leša za koga se ne pretpostavlja da je zaražen, naveo je on.

„Upravo to se u ovoj pandemiji prvi put desilo još 5. februara na Institutu za sudsku medicinu beogradskog Medicinskog fakulteta. Grupa od 12 stručnjaka iz ove ustanove analizirala je rutinski uzete uzorke tkiva jednog (bukvalno) sirotana. Dijagnoza kovida 19 postavljena je pregledom tečnosti iz strukture oka poznate kao staklasto telo. Pravilo je da se prisustvo uzročnika dokaže dvema različitim tehnikama. U ovom slučaju korišćene su histopatološke i molekularne metode“, objasnio je Radovanović.

Strani recenzenti su, prema njegovim rečima, uvažili pružene dokaze, i članak o tom slučaju objavljen u časopisu „Frontiers in Medicine“.

„U samom naslovu se ističe da je reč o prvoj dokumentovanoj smrti povezanoj sa bolešću kovid 19 u Evropi. Time je za 10 dana unapred pomerena prethodna predstava o prvoj evropskoj žrtvi novog virusa korona (15. februara u Francuskoj)“, naveo je Radovanović.

„Šta je virus čekao mesec dana?“

Dodao je i da pomenuti čovek nije umro od kovida 19, već sa njim, ali da je jasno da se po svoj prilici zarazio još krajem januara.

„Šta je virus čekao mesec dana? Moguće je da je po neki od prvih bolesnika promakao sa dijagnozom gripa. Ima osnova da se veruje i u sklonost virusa da potiskuju jedni druge, poznatu pod nazivom interferencija. To je fenomen koji postoji na pojedinačnom nivou, pa je malo verovatno da će dete istovremeno oboleti od malih i ovčijih boginja, ali se odnosi i na populaciju. Otuda se, recimo, smenjuju epidemijski talasi infekcija disajnih organa izazvanih rinovirusima, respiratornim sincicijalnim virusima i uzročnicima gripa“, objasnio je on.

Radovnaović je dodao da dalje možemo samo da nagađamo, ali da bez ozbiljne analize nema pravog odgovora.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar