Radovanović: Rano za popuštanje mera, suština nagovoriti ljude da se vakcinišu

Vesti 17. maj 202108:51 12 komentara
N1

Premijerka Srbije Ana Brnabić najavila je da postoji mogućnost da se dozvole slavlja, svadbe, rođendani i proslave od 21. juna. Epidemiolog Zoran Radovanović za Nova.rs, međutim, navodi da je još prerano ukloniti već labave mere protiv širenja koronavirusa.

„Ako bismo pri ovog učestalosti zaražavanja, te skromne prepreke širenju zaraze uklonili, onda bi razvukli ovaj talas epidemije mnogo duže. Išao bi horizontalno, možda bi se povećao broj obolelih, a cilj je da se sada strpimo i da imamo relativno mirno leto“, upozorava Radovanović u razgovoru za portal Nova.rs.

POVEZANE VESTI:

Epidemiolog podseća da i dalje imamo veliki broj zaraženih, a mere su ionako već labave i slabo se poštuju.

„U Beogradu još neko i nosi maske, van Beograda skoro niko. Sve vreme imamo jedan od najtolerantnijih, najlabavijih pristupa suzbijanju epidemije. Zato imamo mnogo više umrlih nego što bi se očekivalo – blizu smo vrha svetske liste“, kaže on.

Smatra da, kad se popuste mere, neće biti velikog talasa jer su mnogi već bili zaraženi ili su primili vakcinu.

„Ali opet, problem je ovo što se dešava – nishodni krak epidemije je mnogo manje strm nego što bismo voleli, mnogo sporije opada. To je zbog toga što su mere labave. Ako bi se još popustile, onda bi to išlo još manje strmo naniže. Suština je da treba da nagovorimo ljude da se vakcinišu, pa će sve biti drukčije. Možemo onda imati i Egzit, ali samo ako bi znantno pao broj zaraženih“, otkriva.

Sa pet miliona vakcinisanih mogli bismo da odahnemo

Mi ne možemo znati koliki deo populacije je prokužen jer nemamo adekvatne podatke, ukazuje Radovanović.

„Problem je što su oni koji su bili zaraženi prošlog leta i imali blaži oblik bolesti, kod njih je već otpornost na virus prestala. Postoje neki podaci da je posle drugog talasa 22 odsto bilo zaraženo – ali to je bilo preterivanje. Glavni talasi su bili treći i četvrti. Kako nije urađeno istraživanje na reprezentativnom uzorku, mi ne znamo koliki broj osoba ima antitela zbog preležane bolesti, pa ne znamo ni koliko od vakcinisanih su oni koji su preležali kovid. Jer, vakcinisali su se i jedni i drugi, pa tu postoje prelivanja“, govori za Nova.rs.

Najzad, Radovanović je dao i svoju procenu kada bismo zaista mogli da dostignemo povoljnu epidemiološku siutaciju.

„Ako bismo dostigli jedno pet, ili pet i po miliona vakcinisanih, ili prirodno zaraženih, onda bismo mogli da odahnemo i da se opuštenije ponašamo preko leta. Važno je sada što više vakcinisati i to je cela mudrost“, zaključuje.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare