Radovanović: Većina obolelih uopšte nema simptome, ni ne znaju da su zaraženi

Vesti 25. jul 202218:26 44 komentara
Shutterstock/Ilustracija

Blago povišena temperatura, bol i grebanje u grlu, kijavica, kašalj, neki su od simptoma podvarijante omikron soja koronavirusa koji trenutno hara Srbijom. Ipak, epidemiolozi upozoravaju da najveći broj obolelih nema nijedan od navedenih simptoma, tako da i ne znaju da su zaraženi, a infektivni su i opasni po okolinu, posebno po starije građane.

Povezane vesti:

Kašalj, svrab u nosu ili blagi bol u grlu, prve su naznake za odlazak u kovid ambulantu i test na koronavirus.

“Trenutno je situacija takva da kod većine zaraženih kovidom-19 uopšte nema simptoma. Kada se jave prvi znaci virusa, uglavnom su blagi i često ih ni test ne detektuje, odnosno bude negativan, a pacijent je zapravo pozitivan na kovid. Kod mnogih zaraženih je klinička slika blaža od gripa i liči na običan nazeb, iako to nije. Javlja se blago povišena temperatura, gušobolja koja traje dan ili dva, a to su sve minimalni simptomi na koje mnogi ne obraćaju pažnju”, objašnjava za Nova.rs epidemiolog Zoran Radovanović.

Iako su simptomi blagi, test negativan, izolacija je neophodna, minimum pet dana.

“Pet dana izolacija plus još pet dana obavezna maska na licu. Nije dobro prenositi drugima ni nazeb, tako da čak i ako je test na kovid negativan, a osoba ima simptome koji ukazuju na prehladu, treba da se izoluje. Najvažnije je da sada svi pazimo jedni na druge, da se što manje ljudi zaražava. Kad se jave prvi i blagi simptomi, treba otići u kovid ambulantu i uraditi test, čisto radi provere. Međutim, kao što sam već naveo, bez obzira na test, treba se izolovati makar pet dana, da ne bi širili bacile među bližnjima” savetuje on.

Šta je još rekao Radovanović, možete pročitati OVDE.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare