Rajić: Šapić ostavljen na vetrometini, i sada se vaga ko će biti pušten niz vodu

Vesti 18. apr 202309:29 13 komentara

Advokat Jovan Rajić ocenio je u Novom danu da je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić, nakon što je u javnost procureo snimak na kom se čuje njegov šef kabineta nudi nameštanje tendera kompaniji "Kentkart", ostavljen na vetrometini, i da se sada vaga ko će biti pušten niz vodu. "Kakava bude ta politička odluka, takva će nažalost biti i pravna odluka", smatra Rajić.

Rajić je, gostujući u jutarnjem programu TV N1 podsetio da je prošlo desetak dana od kada je objavljen snimak na kom se čuje kako Šapićev šef kabineta Nenad Milanović predstavnicima „Kentkarta“ nudi nameštanje tendera.

„To je jedna neverovatna situacija, imate uživo krivično delo za koje je predviđena višegodišnja kazna zatvora, i vi deset dana otkad je to postalo poznato javnosti, nemate praktično nikakvu reakciju“, podsetio je Rajić.

POVEZANE VESTI:

Dodao je i kako bi voleo da zna šta znači saopštenje Višeg javnog tužilaštva da je o tom slučaju formiralo predmet.

„Da li je neko pozvan na informativni razgovor? Da li se sprovodi istraga? Da li tužilaštvo i policija išta rade“, naveo je Rajić.

Mišljenja je da pored pravne odgovornosti mora da postoji i politička odgovornost. Gradonačelnik Šapić se, međutim, prema Rajićevim rečima, u svojim javnim nastupima sve više ugleda na šefa svoje stranke Aleksnadra Vučića i pokušava da ga oponaša.

„Na njegovu žalost, nema tu političku inteligenciju, niti ga članovi stranke vole kao predsednika. Ostavljen je na vetrometini i sada se vaga ko će biti pušten niz vodu. Kakva bude ta politička odluka, takva će nažalost biti i pravna odluka“, uveren je gost Novog dana.

Rajiće je podsetio da je u ovom postupku nadežno Više javno tužilaštvo u Beogradu, na čijem je čelu Nenad Stefanović koji je nedavno bio u žiži javnosti zbog izmeštanja tužiteljki iz Odeljenja za borbu protiv korupcije i protesta koji su potom usledili.

„Zbog toga je ta pozicija toliko bitna – niti njega daje Zagorka Dolovac, niti Zagorku Dolovac daje Vučić, i onda je taj krug zatvoren, i to je jedan krug ćutanja koji blokira institucije i sprečava ih da rade svoj posao“, upozotio je Rajić.

Stoga nije isključio mogućnost da će se sačekati da se javnost stiša, da neka druga fera doće u fokus, i da onda po ovom predmetu više neće ni da se postupa.

Vlast koristi medije da oblikuje svest građana

Rajić se osvrnuo i na stanje u mediji, ističući da su nezavisni mediji i nezavinsno pravosuđe dve stvari na kojima treba insistirati.

POVEZANE VESTI:

„Sve ostalo je posledica, sve ove političke afere, rezultati izbora, to je sve posledica toga kakvi su nam mediji i kakvo nam je pravosuđe“, ocenio je on.

Rajić je upozorio da vlast u Srbiji koristi medije da vaspitava ljude i oblikuje im svest, a kao primer je naveo jednog anketiranog stanovnika Gornjeg Milanovca koji je u prilogu N1 rekao da mu je kuća na Kosovu spaljena u vreme kad je Šolak bio na vlasti.

„I njega vaš reporter pita: ‘Kad je Šolak bio na vlasti’, a on kaže da ne zna, ali on je to čuo na televiziji, i to je aksiom, to se ne dovodi u pitanje, jer je njemu ta informacja servirana“, zaključio je Rajić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare