„Dolovac čeka da se prašina slegne i da ne uradi ništa“

Vesti 30. mar 202317:38 24 komentara

Organizatori nedavno održanih protesta za nezavisno pravosuđe advokati Jovan Rajić, Čedomir Kokanović i Ivan Ninić Državnom veću tužilaca podneli su zahtev za prisustvovanje narednoj sednici Državnog veća tužilaca. Jovan Rajić objašnjava da je sednica zakazana za danas, ali da je javnost isključena iz njenog rada.

Povezane vesti

„Nas su juče obavestili da će sednica biti održana danas. Međutim, tema nije ona koju smo mi očekivali, imajući u vidu da smo inicijativu za razrešenje Zagorke Dolovac, Nenada Stefanovića i Brankice Marić podneli još 8. marta, logično i prirodno je bilo da će to biti makar razmatrano na sednici, a i pre toga. Međutim, zvanično smo obavešteni da je tema sednice razrešenje jednog od zamenika, ne onog o kome smo govorili, i zbog koga su održani nedavno protesti. Druga bitna informacija je da je javnost isključena sa ove sednice, i dobili smo informaciju da nije moguće njoj prisustvovati“, kaže on i napominje da takva odluka nije u suprotnosti sa zakonom, ali napominje da je glavno pitanje kada će biti održana sednica na kojoj će biti razmatrana razrešenja koja javnost najviše interesuju.

Prema njegovim rečima, ono što brine je način na koji se sednice održavaju.

„Prema informacijama koje imamo, a koje su vrlo pouzdane, sednice se održavaju tako što Zagorka Dolovac, kao predsedavajuća, poziva telefonom članove Veća, pita ih da li su saglasni sa temema denvnog reda kao i da li su saglasni sa odlukama koje se donose. To znači da u tužilaštvu i DVT-u vlada autokratija“, smatra Rajić.

Najavljuje podnošenje novog zahteva za prisustvovanjem narednoj sednici i ističe da pitanje ostavke čelnih ljudi ovog tela moraju da se nađe na dnevnom redu.

„Oni ne moraju da usvoje našu inicijativu, ne moraju njih da razreše, ali moraju o njoj da raspravljaju. Suština priče je da Zagorka Dolovac radi ono što inače radi, a to je da ćuti i ignoriše problem. Čeka da se prašina slegne. Misli da će se to i ovog puta tako rešiti, ali neće. Ona nastavlja da ćuti, a zbog toga je i postavljena, da ne bi radila ništa“, objašnjava Rajić.

On je naveo da su protesti koji su održavani ispred Vlade Srbije privremeno stopirani, kao i da ne iskuljučuje radikalizaciju protesta ukoliko ne dođe do usvajanja zahteva.

„To uključuje i ono što smo najavili prošli put, blokaranje Gazele, a o narednim koracima ćemo naknadno odlučivati“, kazao je Rajić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare