Rakić ima dve različite prijave imovine – jednu za Kosovo, a drugu za Srbiju

Vesti 05. sep 202113:48 > 13:58 30 komentara
Goran Rakić
N1

Nepravilno prijavljivanje imovine, prema stručnjacima, često je među kosovskim zvaničnicima, a moglo bi da bude još češće među srpskim zvaničnicima, pišu mediji u Prištini. Agencija za borbu protiv korupcije kaže da će takve slučajeve rešavati u skladu sa zakonom.

Odstupanja u prijavljivanju imovine u agencijama za borbu protiv korupcije na Kosovu i u Srbiji primećuju se među zvaničnicima kosovskih Srba, prenosi KoSSev pisanje prištinske Kohe.

Takav je slučaj sa ministrom za zajednice i povratak Goranom Rakićem. Agenciji za sprečavanje korupcije u Srbiji, prihod je prijavio kao asistent u Višoj stručnoj školi u Leposaviću, kao i direktor opštinskog javnog preduzeća za čišćenje „Standard“ u Severnoj Mitrovici.

Na veb stranici kompanije za čišćenje nema Rakićevog imena kao direktora, ali predsednik Srpske liste nastavlja da se pojavljuje kao direktor u različitim poslovnim registrima Srbije.

Nepravilno prijavljivanje imovine češće je među kosovskim zvaničnicima, a može biti još češće među službenicima koji rade u paralelnim strukturama, kaže Mehida Demoli iz Pokreta Folj.

„Ovo je samo jedan od slučajeva, možda mnogih koji se dešavaju da javni službenici ne deklarišu sve, ili prihode ili položaje koje imaju. Ne verujem da je jedini što se tiče srpske manjine“, navodi ona.

Demoli kaže da je izražen i fenomen neslaganja u izveštavanju o prihodima i pozicijama – pošto nije prijavio poziciju na Ekonomskom fakultetu u Severnoj Mitrovici, već je taj prihod prijavio pred kosovskom Agencijom za korupciju.

Iz izveštaja koji je Koha objavila pre mesec dana, za Rakića proizilazi da nije prijavio položaj i imovinu za funkciju zamenika premijera i ministra lokalne samouprave, što se dogodilo u vladi Abdulaha Hotija.

Agencija za borbu protiv korupcije kaže da će se baviti slučajevima lažnog prijavljivanja u skladu sa zakonom.

„Viši javni funkcioner u prijavama imovine dostavljenim Agenciji za borbu protiv korupcije nije prijavio gore navedene funkcije, ali ni prihod od ovih funkcija. U slučajevima kada se sumnja da je visoki javni funkcioner podneo lažnu prijavu imovine, Agencija za borbu protiv korupcije preduzima radnje u skladu sa Zakonom br. 04 / L-228 o izmenama i dopunama Zakona br. 04 / L-050 o deklaraciji, poreklu i kontroli imovine visokih javnih službenika “, navela je Agencija za borbu protiv korupcije.

Krivični zakon Kosova predviđa kao krivično delo lažno prijavljivanje imovine.

Nedavno je sud u Klini osudio bivšeg gradonačelnika Kline Sokolja Bašotu na novčanu i uslovnu kaznu zatvora za ovo delo, zbog neprijavljivanja automobila i prihoda od kirije od 30.000 evra godišnje.

Niti Tužilaštvo, niti Srpska lista, ni Ministarstvo za zajednice i povratak nisu odgovorili na pitanja Kohe u vezi sa Rakićevim nedoslednostima u izjavi o imovini.

Lažno prijavljivanje imovine je krivično delo i u Srbiji. Centar za istraživačko novinarstvo u Srbiji (CINS) izvestio je da Rakić nije u potpunosti predstavio svoju imovinu u Srbiji. Iako nije procesuirana, Agencija za sprečavanje korupcije u Srbiji je nakon prijavljivanja izrekla najjednostavniju moguću meru – opomenu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare