Rakić: Kontroverznije je članstvo Milene Popović u SNS, nego izlazak sa sednice

Vesti 01. jul 202118:21 > 18:24 3 komentara

Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative iz Kosovske Mitrovice kaže za N1 da je za javnost na Kosovu bila kontroverznija odluka Milene Popović da se pridruži SNS i kandiduje za poslanicu nego što je to bio njen izlazak sa skupštinskog zasedanja, na kome je govorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić, zato što se u skupštinskoj sali nalazio i Milan Radoičić, koga kosovsko pravosuđe dovodi u vezu sa ubistvom lidera Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Olivera Ivanovića.

Za razliku od centralne Srbije, gde je, kako kaže, to bila značajna tema, na Kosovu nije odjeknula toliko.

„Srpska zajednica na Kosovu se u poslednje dve nedelje posebno nalazi pod pritiskom od strane kosovskih institucija zbog čega vrlo negativne vesti dominiraju našom svakodnevicom i zato ova vest nije zavredela pažnju“, navodi Andrić Rakić.

Povezane vesti:

Ona navodi da će u utorak zvanično početi suđenje u slučaju Olivera Ivanovića.

„Do sada je trajao pretresni proces gde se ocenjivala optužnica, sada ona postoji i počinje glavni pretres, 6. i 7. jula i možda se i zbog toga malo vraća tema Olivera Ivanovića u fokus“, smatra ona.

O samom Radoičiću, ona navodi da je on uvek imao poštovanje Srpske liste i da se potrencirala njegova pozitivna uloga u očuvanju Srba na severu Kosova.

„On je u bio prvoj grupi osumnjičenih, pokušano je njegovo hapšenje, tada ga je izbegao, dvoje od troje tada uhapšenih su optuženi. Optužnica je menjana više puta, sada je u maju konačno potvrđena, krece se na suđenje. Međutim, u čitavom procesu ima pritužbi na Specijalno tužilaštvo Kosova koje vodi ovaj proces, ono što se može reći da cela optužnica ukazuje da su dokazi tužilaštva slabi i da mora da se menja optužnica jer nije tehnički najsrećnije napisana. Radoičić i još dve osobe se navode kao vođe organizovane kriminalne grupe, ali je najčudnije što se tu ubraja i Silvana Arsović, žena koja je bila saradnica Olivera Ivanovića. Po najnovijoj verziji optužnice se tvrdi da ta organizovana kriminalna grupa deluje od 2011. godine sa ciljem da kontroliše institucije i život u srpskim sredinama na Kosovu“, kaže Andrić Rakić.

Predsednica Evropskog pokreta Srba sa Kosova Rada Trajković izjavila je „da je iz Nemačke došla ekspertiza kako bi se ustanovile okolnosti i rasvetlilo ubistvo Olivera Ivanovića“, za koju Andrić Rakić kaže da je jedina informacija koju ima i da je dosta opskurna i navela njena iskustva iz prošlosti kada je reč u ekspertizama.

„To se dešavalo sa slučajevima visokog profila, jer je ona služila kao opravdanje dokaza, u mojoj interpretaciji dogođaja. Tražena je ekspertiza i za trovanje radnika CIK-a, jer nije moglo da se utvrdi o kom otrovu se radi, nekoliko meseci kasnije su rekli da se čekaju rezultati, drugi slučaj je bio slučaj ubistva ili samoubistva člana Samoopredeljanja, ekspertiza je bila formulisana na dvosmilslen način. To su dva velika slučaja kada se spominjala ekspertiza, koja nije dovela ni do kakvih značajnih rezultata“, zaključila je Milica Andrić Rakić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare