Rakić Vodinelić: To nije interno uputstvo, a cilj je da se ne emituju N1 i Nova

Vesti 08. feb 202100:38 > 08:57 3 komentara
Vesna Rakić Vodinelić
Nova / Ivan Dinić

Profesorka Pravnog fakulteta u penziji Vesna Rakić Vodinelić rekla je da je cilj ugovora između Telekoma i Telenora da se uništi SBB, da to jasno stoji, da je zapisano i da je to interno uputstvo o kome govori predsednik Srbije Aleksandar Vučić. "To uopšte nije tržišna utakmica i to nema nikakve veze sa tim", rekla je ona, prenosi Nova.rs.

Rakić Vodinelić je podsetila da je predsednik Vučić u nedelju izjavio da se taj deo, u kome stoji da treba uništiti SBB da se ne bi proizvodili programi N1 i Nova TV, nalazi u internom uputstvu koje je dao Telekom i da to nije deo obavezujućeg ugovora.

POvezano:

“To nije nikakvo interno uputstvo, to je jedna vrlo jasna kauza ili osnov za zaključenje ugovora. Kada vi zaključujete ugovor, vi ga zaključujete sa određenim ciljem, kada primate na sebe ugovorne obaveze vi imate određenu pobudu, a ovde je pobuda potpuno jasna, nema spora. Vrlo retko ćete u obligacionom pravu videti tako jasnu kauzu za zaključenje ugovora. Ona uopšte ne mora da bude deo ugovora, a ako je kauza nedopuštena, ugovor je ništavan”, objasnila je profesorka Pravnog fakulteta u penziji, prenosi Nova.rs.

Na pitanje Olje Bećković šta je ovde nedopušteno, Rakić Vodinelić je istakla da je cilj tog ugovora da se uništi SBB – to jasno stoji, to je zapisano i to je to interno uputstvo o kome govori predsednik.

Na konstataciju “da je to samo jezik”, kako kaže Vučić, ona rekla da je “predsednik završio prava, između ostalog i kod mene, i u tom jeziku se krije kauza za zaključenje ugovora”.

“Zamislite ugovor koji zaključuju dvoje da bi uništili trećeg, a pritom to zaključenje ugovora znači monopolski položaj i ne samo monopolski položaj nego i emitovanje medijskih sadržaja i to preko jednog državnog preduzeća”, rekla je Rakić Vodinelić, podsećajući da je kod nas zabranjeno da država bude vlasnik medija.

Naravno, dodala je ona, država neće biti zvanični vlasnik, ali ako čitate pažljivo izveštaj na KRIK-u o tome kako BIA plasira svoje izveštaje onda ćete videti da je recimo taj i taj, nekakav osumnjičeni, “neformalni vlasnik nekog kafića”, e tako će i država biti neformalni vlasnik ogromnog dela medija ovde, a ne sme biti uopšte vlasnik.

Na taj način će se, kako kaže, uspostaviti i medijski monopol što je suprotno slobodi medija i krajnji cilj je da prestane da se emituje N1 i Nova i to se uopšte ne krije.

Na pitanje kako se došlo dotle da Vučić nema nikakav problem da piše “uništiti” kako stoji u ugovoru Telekoma i Telenora, Rakić Vodinelić je rekla da je to zato što se u našoj zemlji Ustav i zakoni smatraju “praznoslovljem”.

“Nešto je tu napisano, a na mene da se to primeni, pa taman posla pa ja sam blizak ovima iz vrha vlasti”, istakla je gošća Utiska nedelje.

Popović: Postoji još jedan problem…

Profesorka Ekonomskog fakulteta Danica Popović ukazala je da postoji još jedan problem ukoliko se Telekom i Telenor nakon kablovske televizije okrenu telefoniji.

“Vi onda dobijate kartel koji će Komisija za zaštitu konkurencije ostaviti u fioci”, rekla je ona i upitala šta će onda da se desi.

Desiće se, kako kaže, kartel zbog kojeg bi svi u SAD, koji su ga kreirali, otišli u zatvor.

“A ovde će umesto u zatvor svi otići na visoka mesta, a mi koji smo o tome pričali završićemo tamo gde nikako ne bi želeli da završimo”, rekla je ona.

SBB i N1 su deo United Grupe.

Ivan Dinić/Nova S

 

Popović: Dugo smetam Aleksandru Vučiću komentarima

Udaljavanje profesorke Danice Popović sa jednog od tri predmeta koje predaje na Ekonomskom fakultetu jer je navodno „plagirala rad svog kolege“ je politička osveta koja je inspirisana, pre svega, plagijatom doktorata Siniše Malog, ocenila je Rakić Vodinelić.

Naime, Nastavno-naučno veće Ekonomskog fakulteta u Beogradu odlučilo je da profesorka Danica Popović u narednom semestru ne drži predavanja na predmetu međunarodna ekonomija, a da je odluka doneta jednoglasno, na predlog matične katedre i nastavne komisije, nakon što je Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu odbacio njenu žalbu.

Popović se žalila Odboru kao drugostepenom organu, pošto joj je Fakultet izrekao meru javne opomene zbog utvrđenog neakademskog ponašanja prilikom prevođenja udžbenika iz međunarodne ekonomije, jer u novom izdanju nije navela pokojnog profesora Stojana Babića, sa kojim je prevodila ranije izdanje.

“Profesorka treba da bude isto kao Siniša Mali. Dakle, ako sam ja plagijator onda ćete i vi profesorka Popović biti plagijator” rekla je Vesna Rakić Vodinelić i dodala da sada zbog jednog akta koji je, kako kaže, u najgorem slučaju jedan profesorkin nemar jer je knjiga otišla u štampu bez oba imena oba prevodioca, “ona treba da bude isto što i Siniša Mali”.

Još jedna stvar koja je interesantna, dodala je Rakić Vodinelić, sva ta univerzitetska akta ne pominju prevode kao one radove o kojima se u takvim postupcima vodi računa, jer prevod nije naučno istraživački rad.

“Sada nastupa stigmatizacija i verujem da će se prof. Popović protiv toga boriti, ali to traži dosta vremena”, rekla je ona, dodajući da je nešto slično doživela 1998. godine kada je otpuštena sa Pravnog fakulteta.

Napominjujući da niko nije video odluku Etičkog odbora na osnovu koje joj je oduzet jedan od predmeta koji je predavala na Ekonomskom fakultetu, profesorka Danica Popović kaže da za to znaju mediji koji pričaju o njenom sadržaju, u kome se navodi da taj odbor u stvari nije ni razmatrao njenu žalbu, a da je prava pozadina svega toga “što žalbu nije poslala na pravu adresu”.

Dodaje da ima utisak da taj proces ima političku pozadinu.

“Dugo smetam Aleksandru Vučiću komentarima. Javno je na televiziji govorio da ja šikaniram studente, izgovarao skandalozne neistine i to je jedan nivo. Druga stvar je slučaj Siniše Malog i njegovog mentora profesora Dragana Đuričina, koji je dobio javnu opomenu što nije osudio plagijat Malog”, rekla je ona u “Utisku nedelje”.

Treći deo te političke pozadine je, kako kaže, činjenica da predsednik Odbora za profesionalnu etiku, profesor Pravnog fakulteta Vuk Radović, radi honorarno na Ekonomskom fakultetu i njegov status zavisi samo od dekana kome je trebalo da presudi.

Popović je naglasila da neće odustati i da će sve one čija su imena vezana za tu političku pozadinu tužiti na raznim nivoima i pokazati svima da ne mogu da pobede.

“Možete da se izbrukate, ali ja sam čista, ja znam da nisam plagijator”, istakla je profesorka Popović.

Na pitanje Olje Bećković da li je onda jednostavnije i pametnije ćutati, advokat Vladan Gajić je rekao da se lakše može obračunati sa jednim profesorom koji im smeta i da pretpostavlja da je to razlog što se na vrhu Ekonomskog fakulteta osećaju moćno, da zavise od Siniše Malog i da oni znaju šta se od njih očekuje, iako vlast to možda od njih i ne traži.

On je naglasio da moramo imati karakter kao pojedici, kao građani i da ne dopustimo da nas na ovaj način jedan čovek koji je ispod svakog kriterijuma i mentalnog i intelektualnog vređa.

“On ne radi ništa, on ceo dan gleda tviter, ko je šta rekao i posle odgovara na konferenciji za štampu. On samo čeka konferenciju za štampu da mu Žaklina Tatalović postavi pitanje i da drži tu konferenciju za štampu pola sata”, rekao je advokat Gajić u “Utisku nedelje”.

Gajić je ukazao da živimo u jednopartijskoj državi, a glavni potresi koji mogu da zaljujaju režim su potresi koji se dešavaju unutar jednopartijskog aparata.

“Sve što se danas dešava, ove afere koje potresaju vlast su rezultat činjenica da je ‘lonac’ počeo da puca jer raste državno-mafijaški klan predsednika, mnogi pojedinci bivaju sve jači, moćniji, prave svoje organizacije tako da su to glavni događaji”, rekao je Gajić.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare