Rama: Zahtev Srbije da pošalje vojnike na Kosovo nadrealan

Vesti 15. dec 202217:21 19 komentara
Bryan R. Smith / AFP

Premijer Albanije Edi Rama ocenio je situaciju na severu Kosova nepovoljnom i zabrinjavajućom, a zahtev Srbije da tamo pošalje vojnike nadrealnim, prenela je agencija MIA navode albanske televizije Ora njuz.

Pročitajte još:

Povodom najave Beograda da će od Kfora zatražiti povratak 1.000 pripadnika srpskih snaga na Kosovo, nakon što su Srbi na severu Kosova ponovo blokirali puteve, Rama je rekao da je to kao kada bi Priština zatražila od NATO-a da pošalje albanske vojnike da zaštite etničke Albance u Preševskoj dolini.

„Razumem da je ovo možda još jedna dimna bomba političke retorike, ali je nadrealno koliko bi bilo kada bi Kosovo zatražilo od NATO-a da pošalje albanske trupe na jug Srbije da zaštite etničke Albance“, kazao je Rama na novogodišnjem prijemu za ambasadore.

Rama je rekao da kraj ove kalendarske godine „nije dobar za proces normalizacije odnosa Kosova i Srbije“.

„Porast tenzija na severu Kosova je ne samo beskoristan, već i duboko zabrinjavajuć. Neverovatno je da se stalno moramo suočavati sa pojavom barikada, zastojima u procesu normalizacije i vatrogasnim brigadama SAD i EU koje trče da spasu dijalog od plamena teške političke retorike“, kazao je Rama.

Rama je naveo i da se ušlo u treću deceniju „otkako je Kosovo jednom zauvek oslobođeno Beograda“ i dodao da ono „više nikada neće biti pod zakonom Beograda“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare