Rano prepoznavanje kašnjenja u razvoju dece: Širi se mreža razvojnih savetovališta u Srbiji

Vesti 26. feb 202413:04 0 komentara
dete, deca, empatija, trčanje, igra
Pixabay/Grey85

Dečiji fond Ujedinjenih nacija (Unicef) saopštio je danas da je podršku za rano prepoznavanje kašnjenja u razvoju i rane intervencije prošle godine dobilo 3.360 dece, pa se radi na proširenju mreže Razvojnih savetovališta u kojima timovi stručnjaka pružaju podršku deci sa kašnjenjem u razvoju i njihovim roditeljima.

U Subotici, Kraljevu i beogradskoj opštini Rakovica adaptirana su i kompletno opremljena razvojna savetovališta, koja su potpuno osposobljena i za rad na terenu, a usluge porodično orijentisanih ranih intervencija zaživele su u čak 19 gradova i opština, dodaju iz Unicefa.

Ove godine plan je da za postojeća razvojna savetovališta u Nišu, Čačku, Šapcu, Kragujevcu, Novom Pazaru, Zaječaru, Sremskoj Mitrovici, Leskovcu i Kikindi obezbedimo vozila kojima će stručnjaci redovno odlaziti u posete porodicama i deci.

Takve posete omogućavaju da sva deca dobiju podršku i priliku za učenje, jer je porodično okruženje najprirodnije za svako dete, a roditelji se tako osnažuju da se oslanjanju na sopstvene snage i mogućnosti, navodi se u saopštenju.

U Užicu, Pirotu, Valjevu, Smederevu, Boru i Jagodini planiramo da formiramo nove timove koji će raditi sa decom i porodicama kojima je potrebna podrška i tako omogućimo da sva deca imaju jednake mogućnosti za napredovanjem najavljuju iz Unicefa.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!