Rapajić: Trenutno svaka situacija na Kosovu može da eskalira u veći problem

Vesti 18. jan 202313:27 1 komentar
N1

Aleksandar Rapajić, programski direktor Centra za zastupanje demokratske kulture, izjavio je u emisiji N1 Studio Live da "trenutno svaka situacija na Kosovu može da eskalira u veći problem". "Ovo građenje novih i prethodnih baza veoma brine građane na severu Kosova jer ne razumeju koja je svrha tih baza. One se postavljaju navodno za borbu protiv šverca i švercovanja robe iz centralne Srbije, ali na terenu se dešava da šverc nije zaustavljen, a imamo nešto što liči na vojno prisustvo u severnim opštinama nasejenim srpskim stanovništvom", kaže on.

Vlada Kosova usvojila je odluku o proglašenju od posebnog javnog interesa nepokretne imovine koje su, kako navode, neophodne za realizaciju infrastrukturnih projekata na teritoriji opštine Leposavić.

Prema rečima Rapajića, „trenutno svaka situacija na Kosovu može da eskalira u veći problem“.

„Imali smo krajem prošle godine preregistracije vozila, to nas je dovelo skoro do oružanog sukoba, barikade, i sve ono što smo imali na kraju 2022. godine. Ovo građenje novih i prethodnih baza veoma brine građane na severu Kosova jer ne razumeju koja je svrha tih baza. One se postavljaju navodno za borbu protiv šverca i švercovanja robe iz centralne Srbije, ali na terenu se dešava da šverc nije zaustavljen, a imamo nešto što liči na vojno prisustvo u severnim opštinama nasejenim srpskim stanovništvom“, kaže on.

Pročitajte još

Dodaje da je bilo najavljeno da će biti nastavljeno građenje baza.

„To su baze koje pripadaju graničnoj policiji, trenutno Vlada Kosova nema druge infrastrukturne projekte na severu osim gradnje tih baza. Nije još jasno gde se tačno ta mesta nalaze, sigurno je da će to biti eksproprijacija, da će se izvršiti bez ikakvih konsultacija ni sa lokalnom samoupravom, ni sa građanima koji imaju imovinu u tim područjima“, kaže.

Prema njegovim rečima, ono što sprovodi Vlada Kosova jeste po kosovskim zakonima.

„Ali ako gledamo Briselski sporazum, predviđeno je da se ovakva vrsta stvari reguliše kroz ZSO, koja još nije formirana“, kaže.

Ističe da „akcije vlade u Prištini poslednjih nekoliko godina dolaze na veoma loš način“.

„Dolaze kao provokacija prema srpskom stanovništvu, pa tako i gradnja ovih baza“, kaže.

Kaže da je u ovom trenutku srpskoj zajednici najpotrebnija jedna funkcionalna Zajednica srpskih opština.

„Koja će služiti kao vrsta odbrane od onoga što rade centralne prištinske institucije i kao vrsta osigurača da neće doći do pritiska na srpsku zajednicu. Mislim da međunarodna zajednica, posebno SAD, imaju mogućnosti, da stvarno hoće da pritisnu vlasti u Prištini, mi bi mogli da imamo ZSO, barem nacrt, za nedelju dana, ali taj pritisak je više deklarativan“, kaže Rapajić.

Prema njegovim rečima, na severu Kosova vlada „neka tmurna atmosfera“.

„Svi očekuju da će biti još problema“, kaže on.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare