Raša Nedeljkov: Od 26 preporuka ODIHR-a za izbore, ispunjeno nula

Vesti 17. okt 202313:19 1 komentar
N1

Programski direktor Centra za istraživanje, transparentnost i odgovornost (Crta) Raša Nedeljkov izjavio je da je nakon poslednjih izbora 2022, Kancelarija za demokratiju i ljudska prava (ODIHR) uputila Srbiji 26 preporuka za unapređenje izbornog procesa, među kojima devet prioritetnih, od kojih je u potpunosti "ispunjeno nula".

Nedeljkov je na konferenciji za novinare u Medija centru rekao da je svega jedna prioritetna preporuka nakon poslednjih izbora „ispunjena delimično“, i to ona koja se tiče obuke članova biračkih odbora.

Prema njegovim rečima, Crta je nakon poslednjih izbora podnela 15 prijava Regulatornom telu za elektronske medije (REM), „zbog različitih oblika govora mržnje“, a da do danas „nisu dobili nijedan odgovor“.

„Od 2016. godine svedoci smo regresije u svim parametrima koji prethode izbornom danu. Najveći problem je ono što se događa pred sam izborni dan, pritisci, ucene, kupovina glasova, jedna su od svojstava našeg predizbornog života“, rekao je Nedeljkov.

On je podsetio da preko pola miliona građana u Srbiji živi ispod granice siromaštva, i da su na mestu gde očekuju tu zaštitu – u centrima za socijalni rad, „izloženi različitim pritiscima i ucenama“.

„Pritisak na birače da glasaju ili ne glasaju jeste krivično delo“, kazao je Nedeljkov.

Istakao je da se održavanje prevremenih izbora najavljuje za 17. decembar, a da se još ne zna u kojim lokalnim samoupravama će biti održani i da se spekuliše brojevima od 46 do 80.

Govoreći o stanju u medijima, Nedeljkov je rekao da je na televizijama sa nacionalnom frekvencijom 63 odsto vremena bio sagovornik samo jedan čovek, predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Govoreći o političkim pritiscima u centrima za socijalni rad, povodom predstojećih izbora, istraživač Crte Marija Stefanović je kazala da su različitim oblicima pritisaka izloženi korisnici usluga socijalne pomoći, i naročito romske populacije.

POVEZANI VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare