Rašić izrazio spremnost za uključivanje u izradu statuta ZSO, Petković ga kritikuje

Vesti 17. jun 202411:00 > 13:41 9 komentara
ZSO, Kosovo
N1/arhiva

Kosovski ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić izrazio je spremnost da se uključi u izradu nacrta statuta Zajednice opština sa srpskom većinom (ZSO). Petar Petković kaže da Rašić ne zastupa nikoga drugog "do svog gazdu Aljbina Kurtija".

Rašić je istakao da ZSO treba da podseti da međunarodni ugovori imaju veću snagu od lokalnih zakona i da se moraju poštovati obaveze, prenosi danas portal Koha.net.

On je dodao da po pitanju formiranja ZSO neće biti kršenja ustava i zakona Kosova.

Pročitajte još:

Rašić je rekao da u nacrtu koji je predstavila Evropska unija ima nekih stvari koje su mu nejasne.

Govoreći o Svesrpskom saboru, Rašić je ocenio da su to prazne izjave koje služe samo za unutrašnju upotrebu i u izborne svrhe.

„Nema nikakvu težinu u evropskom ili regionalnom aspektu. To su samo prazne reči“, ocenio je Rašić.

Petković: Rašić zastupa svog gazdu Kurtija

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da kosovski ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić ne zastupa nikoga drugog „do svog gazdu Aljbina Kurtija“, pa nema nikakve moralne kapacitete da se uključi u pisanje Nacrta statuta Zajednice srpskih opština (ZSO).

Reč je o najobičnijem triku Aljbina Kurtija koji je više puta decidno priznao da ne želi da formira ZSO i sada potura svog podobnog ministra Rašića da tobože piše nekakav Statut u ime srpske zajednice, samo da bi dodatno zamazao oči međunarodnoj zajednici, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

„Da budem sasvim jasan, postoji Nacrt Statuta ZSO koji je izradio Upravljački tim u skladu sa Briselskim sporazumom“, rekao je Petković, dodajući da je od prošle godine na stolu i Nacrt Statuta EU za koji je Beograd rekao da je dobra osnova kako bi se što pre došlo do formiranja ZSO.

„To što Rašić sada nudi je direktni napad na Nacrt Statuta EU i nastavak Kurtijevih trikova za potkopavanje i poništavanje dogovora u Briselu“, naveo je Petković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare