Rašić poručio portparolu EU Peteru Stanu da pročita Ustav Kosova

Vesti 03. dec 202220:09 46 komentara
Premijer Republike Kosovo, Albin Kurti, Nenad Rašić
Kabinet kosovskog premijera / kryeministri.rks-gov.net

Ministar za zajednice i povratak Kosova Nenad Rašić poručio je portparolu Evropske unije Peteru Stanu da pročita Ustav Kosova, nakon njegove izjave da "prema preliminarnim ocenama" imenovanje Rašića nije u skladu sa kosovskim Ustavom.

Rašić je rekao da premijer, sve dok se ne promeni Ustav Kosova, ima pravo da sam određuje vladajući kabinet bez konsultacija sa Skupštinom.

Prema njemu, u članu 94 Ustava Kosova stoji da premijer ima pravo da razrešava i postavlja ministre bez saglasnosti Skupštine.

Stano je juče na konferenciji za novinare rekao da „prema preliminarnim ocenama njegovo (Rašićevo) imenovanje nije u skladu sa ustavom“.

„Veoma je važno da sva imenovanja ministara budu u skladu sa Ustavom Kosova. Pozivamo vlasti na Kosovu da obezbede poštovanje Ustava. Prema našem preliminarnom čitanju, ovo imenovanje nije u skladu sa Ustavom Kosova“, rekao je Stano.

Premijer Alljbin Kurti imenovao je Rašića za ministra za zajednice i povratak nakon što je lider Srpske liste Goran Rakić podneo ostavku na tu funkciju 5. novembra, povodom odluke Vlade Kosova o zameni srpskih registarskih tablica sa početnim slovima gradova na Kosovu, RKS tablicama.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare