Rašić: Postoji rok za uklanjanje barikada na severu Kosova

Vesti 14. dec 202214:29 24 komentara
Kosovo, blokada, blokade, protest, hapšenje policajca, policija, KFOR, EULEX,
N1

Ministar za zajednice i povratak u Vladi Kosova Nenad Rašić rekao je da postoji rok za uklanjanje barikada na severu Kosova i da će ih ukloniti oni koji su ih i postavili. O tom roku nije hteo da govori detaljno ali je naglasio da su barikade postavljene kako bi Beograd ojačao svoju poziciju u pregovorima u postizanju finalnog dogovora sa Prištinom, javlja Radio KiM.

Pročitajte još:

Rašić očekuje da će do uklanjanja barikada doći političkim dogovorom, piše Radio KiM.

“Neću ulaziti u to ko je i kako organizovao barikade, iako mi to svi znamo. Nema potrebe ponavljati, ali je najpravednije rešenje da se to uradi političkim putem, odnosno dogovorom. Ja inače mislim da su barikade bile podignute da bi ta pregovaračka pozicija u ovom slučaju Beograda bila bolja ili jača. Iako se spekulisalo oko toga, ipak postoji neki rok za, neki ga nazivaju finalnim dogovorom, ali ja smatram da će biti jedan od finalnih dogovora jer dogovori su uvek proces i takođe je implemntacija dogovora jedan dug proces. U ovom slučaju, u tom političkom kontekstu Beograd je podigao ulog time što je podigao barikade”, kaže Rašić.

On očekuje da temelj dogovora Beograda i Prištine bude francusko-nemački predlog o kome, kaže, javnost pa i on sam malo zna.

“Da budem iskren vrlo ga je teško naći, što znači da su ti međunarodni pregovarači ovog puta vrlo ozbiljni u rešavanju ‘naših nesporazuma’ jer da budemo realni, verovatno su se i oni umorili od toga koliko mi možemo da komplikujemo. Tako da je podignut ulog barikadama, da je to zbog pregovačke pozicije i da su sami ti ljudi koji su ih postavili skloniti barikade”, rekao je on.

Kaže da ne bi voleo da se barikade uklone silom.

“Bilo ko, pa makar to bio i KFOR u koji mi ljudski imamo poverenje. Ali ne zaboravimo da su to vojnici. Ako naređenje bude došlo oni će naravno silom ukloniti te barikade”, kaže Rašić.

Dodaje da postoji rok za uklanjanje barikada ali o tom roku nije želeo da govori detaljno.

“Ali da, postoji jedan rok po kome ti koji su postavili barikade treba i da ih skinu”, rekao je Rašić.

Rašić je istakao da je razgovarao sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o povratku Srba sa severa u institucije, pre svega u policiju.

“Smatram da postoji dobra šansa da jedan broj pripadnika policije može da se vrati na svoja radna mesta. To nije završena priča, ali jesmo pričali u tom duhu sa premijerom i sa drugim predstavnicima i mislim da će Ministarstvo unutrašnjih poslova pokazati model kojim će jedan broj moći da se vrati”, kazao je.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare