Raskrinkana „afera Mauricijus“: Izraelski stručnjak fabrikovao navode o Đilasu

Vesti 24. mar 202310:40 76 komentara
N1

Dokazi do kojih su došli novinari KRIK-a i međunarodne novinarske mreže OCCRP ukazuju da iza čuvene „afere Mauricijus“, u kojoj su provladini tabloidi i predstavnici vlasti tvrdili da Dragan Đilas ima račune na ovom ostrvu, stoji izraelac Tal Hanan – čovek koji se, iz senke, bavi nameštanjem izbora širom sveta, proizvodi lažne vesti i diskredituje protivnike klijenata.

U martu 2021. godine, nedugo nakon hapšenja kriminalne grupe Veljka Belivuka zbog više ubistava, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u uključenju za prorežimsku TV Pink iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, gde je boravio u zvaničnoj poseti, pokušao je da nametne novu temu – da njegov politički oponent Dragan Đilas navodno ima tajne bankovne račune u ostrvskoj državi Mauricijusu i u Švajcarskoj, podseća KRIK.

POVEZANE VESTI:

Ova Vučićeva izjava pokrenula je dvonedeljnu kampanju medija pod kontrolom vlasti. Nikakva istraga, međutim, nikada nije pokrenuta.

Jedini postupak pokrenuo je Đilas. Podneo je krivičnu prijavu protiv predstavnika vlasti i novinarke i urednika „Večernjih novosti”, tvrdeći da su falsifikovali papire o njegovim računima. Do istrage nikada nije došlo pošto je tužilaštvo odbacilo prijavu.

Deluje da je Đilas bio na dobrom tragu. Dokazi do kojih su došli novinari KRIK-a i međunarodne novinarske mreže OCCRP ukazuju da je izveštaj o računima sačinio Tal Hanan – Izraelac koji se, iz senke, bavi nameštanjem izbora širom sveta, uglavnom tako što za svoje klijente proizvodi lažne vesti i diskredituje njihove protivnike.

Novinari OCCRP-ja i KRIK-a došli su do izveštaja o navodnim Đilasovim računima koji je napravljen u decembru 2020. godine, nepuna četiri meseca pre nego što je javno objavljen u Srbiji.

Ovaj dokument, koji je ministar finansija Siniša Mali pokazivao na televiziji i čije su delove „Večernje novosti” objavile, izgleda po formi gotovo identično kao drugi izveštaj do kojeg su novinari došli, a koji je Hanan sastavio o jednom biznismenu iz Mongolije.

Osim toga, dve osobe koje poznaju Hananove poslove potvrdile su novinarima da se on nalazi iza izveštaja o navodnim Đilasovim računima.

Novinari su saznali i da je izraelski politički konsultant Aron Šaviv, kojeg su vlasti Srbije 2017. angažovale za kampanju, učestvovao u povezivanju predstavnika srpskih vlasti sa Hananom.

Šaviv je novinarima potvrdio da je radio na kampanji za predsedničke izbore u Srbiji, ali je negirao saradnju sa Hananom. „Upoznao sam ‘Tim Horhe’ početkom 2019. i nisam imao nikakve poslove niti transakcije sa njima“, rekao je on za OCCRP.

Sa druge strane, novinarka provladinih „Večernjih novosti“ koja je objavila izveštaj o Đilasovim računima, nije znala ništa o njegovom poreklu. Rekla je da joj je „neko anoniman, verovatno znajući da je novinarka, dokument dostavio u anonimnoj pošiljci“.

Hanan se ranije dovodio u vezu sa prodajom falsifikovanih dokumenata o bankovnim računima. Protiv njega je zbog toga vođena istraga u Švajcarskoj, ali je postupak obustavljen zbog nedostatka dokaza.

I u slučaju u Srbiji objavljeni su netačni podaci – računi na Maricijusu i u Švajcarskoj nisu postajali.

Ni Hanan, ni predstavnici vlasti u Srbiji koji su govorili o navodnim skrivenim računima i najavljivali istragu – Vučić, Mali i Radovanović – nisu želeli da razgovaraju sa novinarima niti su odgovorili na pitanja.

Kako funkcioniše Haanova proizvodnja lažnih vesti

KRIK je objavio i delove istraživanja novinara koji su radili za konzorcijum „Zabranjene priče“, i koji su se na tajnom zadatku upoznali sa Hananom, tako što su se lažno predstavili kao osobe koje žele da odlože održavanje izbora u afričkoj državi Čad, a Izraelci su zagrizli mamac.

„Volimo da budemo iza kulisa i to je deo naše moći – da druga strana ne shvati da postojimo“, rekao im je tada Tal Hanan.

Na sastancima novinari su iz prve ruke čuli kako funkcioniše proizvodnja lažnih vesti i njihova upotreba u političke svrhe, uglavnom tokom izbornih kampanja, piše KRIK.

Komentari (76)

Vidi sve komentare