Raspisani tenderi za rekonstrukciju jednog muzeja i dva pozorišta u Beogradu

Kultura 06. avg 202109:52 1 komentar
Muzej grada Beograda
Beoinfo

Grad Beograd raspisao je u jednom danu tendere za rekonstrukciju jednog muzeja i dva pozorišta, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić tvrdi da se to nikada ranije, u modernoj istoriji Beograda, nije dogodilo. To je dokaz koliko Beograd ulaže u kulturu, rekao je Vesić gostujući u jutarnjem programu Studija B.

„Raspisali smo tender za rekonstrukciju objekta bivše Vojne akademije na uglu Resavske i Nemanjine ulice koji će postati Muzej grada Beograda. U rekonstrukciju ove zgrade ulažemo 25 miliona evra i kada je završimo Muzej grada Beograda će posle 118 godina od osnivanja dobiti svoju kuću koja će se prostirati na 18 hiljada kvadrata, čime će ovaj muzej postati najveći u Srbiji. Osam hiljada godina beogradske istorije nalaziće se na jednom mestu, a Grad Beograd nije sagradio novi muzej 56 godina, od 1965. godine“, objasnio je Vesić, a prenosi Beoinfo.

pozorište dadov
Beoinfo

Dodao je da je raspisan i tender za rekonstrukciju pozorišta Dadov na Vračaru čija je procenjena vrednost radova 151,5 miliona dinara bez PDV-a.

Vesić je objasnio da će posle rekonstrukcije Dadov, koji sada ima 505 kvadratnih biti skoro duplo veći sa površinom od 918 kvadrata.

„Omladinsko pozorište Dadov, što je skraćenica od Dramski atelje Doma omladine Vračar postoji 63 godine, od 1958. godine. Počeli su da rade u Molerovoj 33 da bi se 1968. godine, dakle pre 53 godine, preselili u zgradu u kojoj se nalaze danas i koja je zidana za pozorište. Sada je, posle više od pola veka došlo vreme da pozorište bude rekonstruisano na radost pozorišne publike“, rekao je Vesić.

radionica integracije
Beoinfo

Grad Beograd objavio je tender za rekonstrukciju dela objekta koji se nalazi na uglu ulica Savske i Risanske u kojem će se realizovati programi kulturne inkluzije sa osobama sa invaliditetom.

„Inkluzivni kulturni centar za osobe sa invaliditetom, površine 857 metara kvadratnih, biće jedinstveno mesto na kome će se organizovati predstave, koncerti, izložbe i kreativne radionice. Ovaj centar će moći da primi 240 posetilaca“, rekao je Vesić.

radionica integracije
Beoinfo

On je podsetio da je izgrađena i letnja scena u Beogradkom dramskom pozorištu, a da je Grad Beograd odvojio sredstva za izgradnju letnje scene u Кuli Nebojša.

Kako će izgledati novi Muzej grada Beograda

Muzej grada Beograda
Beoinfo

Rekonstrukcijom, sanacijom, prenamenom i dogradnjom objekta Muzeja grada Beograda u Resavskoj dobijaju se adekvatna organizacija prostora i savremeni tehnološki uslovi čuvanja i gazdovanja nad kulturnim dobrima koje Muzej poseduje, izjavio je gradski sekretar za investicije Luka Petrović.

Uređen prostor, dodao je, omogućiće adekvatnu prezentaciju blaga Grada Beograda domaćoj i stranoj javnosti, kao i gostovanje izložbi koje do sada nisu mogle da gostuju, a čije postavke zahtevaju adekvatnu zaštitu i visok nivo mikroklimatskih uslova.

Muzej grada Beograda
Beoinfo

„Кustosi i naučni istraživači imaće uslove za rad koji su elementarna pretpostavka za rad jedne elitne ustanove. Projektom je predviđeno da u centralnom delu iz Resavske ulice i u levom krilu objekta, ka Birčaninovoj ulici, budu javni prostori, koje će koristiti posetioci muzeja. U desnom krilu zgrade, ka Nemanjinoj ulici su predviđeni prostori stručnih muzejskih službi i prostori muzejskih depoa koje će koristiti zaposleni u muzeju, dok je potkrovlje projektovano kao administrativni prostor, sa pratećim sadržajima „, pojasnio je Petrović.

On je naglasio da se postojeći objekat zadržava u svom volumenu i gabaritu prema spoljašnim ulicama.

Muzej grada Beograda
Beoinfo

„Povezivanje sadržaja postojećeg, rekonstruisanog objekta i novoprojektovanog prostora je ostvareno horizontalnim komunikacijama kroz hodnike, galerije, mostove, kao i centralnim otvorenim stepeništem sa dva panoramska lifta. Ovakvim konceptom je omogućena maksimalna fizička i vizuelna dostupnost najvećeg broja sadržaja i eksponata, ali i pojedinih delova depoa, čime bi aktraktivni sadržaj mogao biti otvoren za javnost. Fasada postojećeg objekta će biti rekonstruisana prema uslovima Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda. Dograđeni deo nalaziće se u dvorišnom delu. Na nivou prizemlja fasada će biti ostakljena radi vizuelne komunikacije muzeja sa dvorišnim sadržajem“, naveo je Petrović.

Muzej grada Beograda
Beoinfo

Prema njegovim rečima, muzej će imati ukupnu površinu od oko 17.000 kvadratnih metara. Objekat u kojem će se nalaziti Muzej grada Beograda je kulturno dobro pod predhodnom zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture i delo je arhitekte Dimitrija Leka iz 1899. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare