Izglasan Zakon o referendumu

Vesti 25. nov 202109:44 > 21:07 90 komentara

Poslanici Skupštine Srbije izglasali su Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi. Zakon je podržalo 178 poslanika, dvoje je bilo protiv, a niko nije bio uzdržan. Tim zakonom bi trebalo da se uredi način neposrednog izjašnjavanja, odnosno odlučivanja građana referendumom i način na koji će se ubuduće ostvarivati narodna inicijativa.

Zakon o referendumu i narodnoj inicijativi budi veliku zabrinutost u delu stručne javnosti, zbog toga što bi, kako to navode predstavnici više različitih nevladinih organizacija, udruženja, pokreta i političkih stranaka, moglo da dođe do zloupotrebe volje građana, a jedna od kritika glasi da se zakon usvaja kao pripema za projekte koje će izvoditi kompanija „Rio Tinto“ u dolini Jadra.

Deo opozicije poručuje da vlast želi da ovim zakonom olakša odluke koje se tiču rešavanja pitanja Kosova i Metohije.

Ukidanje cenzusa

Glavna karakteristika Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi je ukidanje cenzusa od polovine upisanih birača u birački spisak za uspšeno sproveden referendum. Pošto je zakon usvojen – više ne postoji obavezan minimimum kada je reč o broju izašlih na referendum da bi odluka bila važeća.

Deo opozicije oštro je kritikovao takvu odredbu zakona rečima da bi vlast na taj način mogla da iskoristi zakon da sprovede svoje političke volje u delo.

Mišljenje Venecijanske komisije

Podsetimo, Venecijanska komisija Saveta Evrope pozdravila je donošenje ovog zakona, ali je u hitnom mišljenju koje je prosledila zvaničnim institucijama u Srbiji uputila i veliko žaljenje zbog toga što je, kako su naveli, ovaj zakon došao „na dnevni red“ tek kada se približilo pitanje promene Ustava i referenduma o Ustavu.

Savetuju da se sledeći referendum održi tek kada odredbe ovog zakona postanu primenjive. Venecijanska komisija je takođe navela i da bi zakon tebalo da bude donet u atmosferi širokog konsenzusa, iako deo stručne javnosti duže vreme upozorava da je suštinska rasprava u široj javnosti izostala.

Posle usvajanja zakona, on stupa na snagu već sledećeg dana po donošenju i objavljivanju u Službenom glasniku.

Obradović: Zakon nema veze ni sa Rio Tintom, ni sa Kosovom

„Ovaj zakon nema veze ni sa Rio Tintom ni sa Kosovom“, rekla je na kraju rasprave ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović i dodala da to treba stalno ponavljati.

Izvor: RTS

Obradović je kazala da jedva čeka 16. januar i referendum o Ustavu jer će to „zatvoriti usta svima koji sumnjaju u časne namere predlagača“.

Poslanici vladajuće koalicije su ranije tokom sednice najavljivali podršku predlogu Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, a u raspravi su izneli niz kritika na račun vanparlamentarne opozicije.

Poslanik sa liste „Aleksandar Vučić- Za našu decu“ Đorđe Dabić izjavio je da se u javnosti ponavlja „spin“ da se izmene zakona o referendumu donose zbog preambule Ustava o Kosovu i dolaska Rio Tinta, ali da to nije tačno.

„Ta preambula za nas je svetinja i to se neće dirati“ rekao je Dabić.

Povezane vesti

On je dodao da je Rio Tinto doveo Boris Tadić 2004. godine, ali nije govorio o referendumu za otvaranje rudnika.

Poslanik je govorio i o narednim izborima.

„Marinika Tepić za premijera, Ponoš za predsednika, to je njihova ponuda. Prisaberite se građani Srbije, ko vas zove na protest, zovu vas oni koji kažu da su Srbi genocidan narod kao što kaže Marinika Tepić i Zdravko Ponoš koji je strani špijun“, rekao je Dabić.

Poslanik Jedinstvene Srbije Života Starčević ponovio je da podržava Zakon o referendumu kao najvišem obliku narodne volje i neposredne demokratije.

Starčević je rekao da opozicija pokušava da nametne lažnu sliku Srbije jer im je „lični interes iznad državnog“.

Poslanik SPS-a Đorđe Milićević ponovio je da ova vlada nikad neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnot Kosova, a i on je istakao kako je Rio Tinto nekadašnja vlast proglašavala za razvojnu šansu.

Jedinu primedbu na predlog izrekao je samostalni poslanik Vladan Glišić koji smatra da je Venecijanska komisija Saveta Evrope izgubila kredibilitet da nastupa „kao zaštitinik demokratije“.

„Vrlo su se nemušto i blago ili se uopšte nisu izjašnjavali kada je prekršena referendumska volja naroda u Severnoj Makedoniji , kada je dozvoljeno da Crna Gora udje u NATO bez referenduma“, rekao je Glišić i založio se da cenzus za referendum ostane 50 odsto plus jedan glas.

Ministarka Obradović je ponovila da je ova promena bila obaveza iz Ustava još od 2006. godine koju je odavno trebalo ispuniti.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare