„Rastu generacije koje će poverovati da svet treba da bude ovakav“: Psiholog o dojavama o bombama u školama

Vesti 11. dec 202321:58 11 komentara

Psiholog Ana Mirković ističe da su svakodnevne lažne dojave u školama jedna "nenormalnost na koju se navikavamo". "Bojim se da rastu generacije dece koje će poverovati da svet treba da bude ovakav u kakvom trenutno žive i to je za mene nedopustivo, to ne sme da postane normalnost", ocenila je.

Reporter N1 Mladan Savatović u emisji Newsnight rekao je da je razgovarao sa Vesnom Vojvodić iz Granskog sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“, koja je istakla da se već godinu dana „živi u jednoj novoj nenormalnosti – realnosti“.

Međutim, kako je navela, to je i dalje veliki stres kako za roditelje, tako i za nasavnike i za decu. Ona ističe da je to nešto sa čime se prosvetni sistem suočava već godinu i po dana i da očekuje da se sazna ko iza svega toga stoji.

Savatović je naveo da su se redakciji N1 obratili roditelji koji su zabrinuti kako se sprvodi kratka procedura provere škola i pitaju se da li su njihova deca zaista bezbedna kada se završi ta provera.

Vojvodić je objasnila se u saradnji sa MUP-om došlo u situaciju da se u školama sada izvode takozvani vizuelni pregledi.

„To podrazumev da zaduženi školski policajaci procene vizuelno da li ima razloga ili nema za zabrinutost. Tako da u tim okolnostima mi prištedimo neko vreme, ono što može da bude razlog za strepnju i uznemirenje jeste da li po svim portokolima MUP-a zapravo takav kvalitet pregleda nudi odgovor da je sve kako treba“, istakla je Vojvodić.

Savatović navodi da je redakcija N1 pisala MUP-u, ali da odgovore nisu dobili.

„Umesto MUP-a i tužilaštva oglasila se Vlada Srbije koji su izrazili uveravanje da MUP radi svoj posao, da se istraga temeljno sprovodi, da su napravljeni prvi pomaci, da su identifikovana neka lica u Srbiji i inostranstvu. Međutim, mi iz toga nismo mogli da saznamo šta će biti kosenkvence – da li će da snose odgvornost, da li će da budu privedena pravdi“, ocenio je Savatović.

Bojan Perkov iz fondacije Share je rekao da ovo jeste jedan kompleksan posao i da postoje dve opcije – da je kontaktiran MUP i tužilaštvo drugih zemalja ili da su same giganstke firme kao što je Gugl kontaktirane i da to može da potraje i duže vreme.

Savatović je tako rekao da su mediji pisali o novom protokolu.

„Novi protokol bi prodazumevao da se škole proveravaju pre i li posle nastave nakon čega bi čuvar, domar trebalo da zaključa objekat. Drugo, svu tu proveru pored diverzionih službi trebalo da se uključe i komunalni policajci“, objasnio je reporter N1.

Psiholog Ana Mirković ističe da je najgore što se navikavamo na jednu nenormalnost,.

„Naša deca rastu u jednom neizvesnom vremenu i kontekstu i mislim da je to jako pogrešno. Oni nemaju svest od smrti oni se više uznemire od te panike. Bojim se da rastu generacije dece koja će poverovati da svet treba da bude ovakav u kakvom trenutno žive i to je za mene nedopustivo, to ne sme da postane normalnost“, smatra psiholog.

Prema njenom mišljenju, deca su „potpuno izbačena iz šina i aposlutno nesigurna u sve šta se dešava“.

„Kako smo izgradili takvo društvo za decu, da nešto što bi stvarno trebalo da budu centri i izvor radosti, druženja i prvih ljubavi postane nešto što želite da eksplodira u sekundi“, rekla je Mirković i dodala da se deca petog razreda čak i raduju i sknadiraju: „bomba, bomba“.

Na pitanje kako roditelji treba da se postave prema deci u ovakavoj situaciji, Mirković navodi da se posle dešavanja u maju u ovom društvu sve može da se dogodi i niko više nema tu odgovornost da ekspresno kaže da to nije ništa.

„Moj predlog roditeljima je da pričaju sa decom kako su, kako se osećaju kada je ponovo stigla ta dojava , kako su se druga deca sa tim nosila, šta misliš da će se sutra desiti. Ali ono što mene kao roditelja stvarno zanima jeste zašto sistem ne zaštiti svu decu, sve roditelje, celo društvo i ceo obrazovani sistem time što godinu i po dana ne pronađe počinioce“, zaključila je Mirković.

Pogledajte video:

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare