Rat zastavama na Limanima: Brojne indicije da iza patriotskog moleraja stoji SNS

Vesti 10. okt 202119:27 42 komentara

Ko i zašto farba fasade na novosadskim Limanima u boje srpske trobojke? S jedne strane, opozicija, aktivisti i nezavisni novinari uvereni su da iza svega stoji namera vladajuće stranke da zastraši članove nezavisnih mesnih zajednica, koji su na izborima u julu porazili kandidate Srpske napredne stranke. S druge strane, SNS negira umešanost u "patriotski moleraj" i pita se "kome smetaju srpske trobojke?" Do danas za iscrtavanje grafita niko nije preuzeo odgovornost, niti su nadležni utvrdili ko je odgovoran za masovno iscrtavanje državnih simbola na novosadskim fasadama.

Prva, druga, treća… trideseta. Koliko je srpskih trobojki na limanskim fasadama – teško je precizno odgovoriti.

Povezane vesti:

Paušalan odgovor bio bi mnogo. Međutim, važnija od pitanja koliko, su pitanja kada i gde su trobojke počele da se pojavljuju. Odgovori su: posle letošnjih izbora za mesne zajednice i to gotovo isključivo samo na teritoriji Limana, u delu grada gde su naprednjaci u tri mesne zajednice doživeli poraz.

Ko su moleri-patriote koji se očigledno i ne kriju previše nije poznato ni više od mesec dana od kako je prvi slučaj prijavljen policiji. Za gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića ključno pitanje je ipak, kome smeta srpska zastava?

„Zamislite to, mesna zajednica Liman 3 je poslala informaciju policiji da je prijavila lica da su ofarbala fasade zgrade u srpsku zastavu, vi shvatate da je mesna zajednica poslala policiji to? Svi ostali grafiti nisu sporni, nema spornog grafita u Novom Sadu, nego je neko uznemirio građane s crvenom, plavom i belom bojom“, rekao je Vučević.

Nikoga nisu uznemirile boje državnog simbola, kaže novinar Nedim Sejdinović, uveren da iza izliva patriotizma na zidove stoje drugi motivi, kojima diriguje vladajuća stranka.

„Naravno da zastava u načelu ne bi trebalo nikome da smeta, ali ona ima način na koji se koristi u koje svrhe, a nikako ne služi za to da se zgrade kreče u boje trobojki i da se na neki način šalje jedna politička poruka građanima da će, kako bih rekao, te mesne zajednice, kako mi kažemo oslobođene, biti pod neprestanim i velikim pritiskom“, smatra Sejdinović.

Poruka da je smenjivost vlasti u ovoj zemlji zabranjena

nedim sejdinović
N1

Nekoliko dana nakon što su osvanule prve trobojke, Limanom je, nenajavljeno, prošetalo nekoliko stotina mladih naprednjaka, pod zastavom Aleksandra Vučića. Vijorila se na Limanu i treća zastava, hrvatska šahovnica, i to na zgradi Mesne zajednice Liman – i opet, ne zna se ko je tu postavio.

Ne zna se ni ko je dan pre toga po kvartu delio lažne izveštaje sa sednice u kojima mesna zajednica navodno daje podršku opozicionim liderima.

Za potonja dva incidenta Novosađani su u ranim jutarnjim časovima saznali na vlastima bliskom lokalnom portalu.

„Režimski mediji koji su jako jako bliski Srpskoj naprednoj stranci su objavili, recimo, priču o lecima pre nego što su leci zapravo i podeljeni i slično, postoji bezbroj indikacija da je u pitanju SNS, a mislim da se ona toga i ne stidi nego želi svima da pošalje jasne poruke. Ja mislim da to nije samo odluka nekih gradskih vlasti, nekih lokalnih naprednjaka, nego da je to zapravo jedna poruka koja dolazi iz samog centra“, uveren je Sejdinović.

Poruka koja stiže iz centra, je, zaključuje Sejdinović, da je smenjivost vlasti u ovoj zemlji zabranjena. Da je ipak moguća, pokazao je slučaj novosadskih Limana. Pitanje je u kom smeru će se ova priča nastaviti.