Razbijene dve kriminalne grupe: Izrađivale falsifikovana dokumenta Albancima sa Kosova

Vesti 24. apr 202413:27 3 komentara
Shutterstock/Billion Photos

Na teritoriji Srbije uhapšeno je 17 pripadnika dve organizovane kriminalne grupe koje su Albancima sa Kosova izradile više od 400 falsifikovanih dokumenata i na taj način pribavile protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 100.000 evra.

Po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal (TOK) u saradnji sa SBPOК danas su na teritoriji Srbije lišene slobode dve organizovane kriminalne grupe (17 lica) zbog postojanja osnova sumnje da su u periodu od aprila 2023. godine do danas izvršili krivična dela falsifikovanje isprave, zloupotreba službenog položaja i udruživanje radi vršenja krivičnih dela, saopšteno je iz TOK-a.

Prvu organizovanu kriminalnu grupu, kako se navodi, činilo je šest lica i to: M.N, N.G, V.S, L.R.S, S.B i N.P, dok je drugu organizovanu kriminalnu grupu činilo 11 lica i to: R.B, A.B, B.D, D.G, I.D, Z.V, M.B, M.P, S.К, B.Đ i S.К.

Kako objašnjavaju iz TOK-a, postoje osnovi sumnje, da su ove organizovane kriminalne grupe nabavljale i izrađivale falsifikovana dokumenta i to: lične karte, ugovore o poklonu, ovlašćenja, punomoćja koja su se odnosila na kupoprodaju katastarskih parcela na Kosovu u vlasništvu raseljenih lica srpske nacionalnosti sa teritorije Kosova, i na taj način su osobama albanske nacionalnosti sa Kosova, koje su zainteresovane za dobijanje statusa državljana Srbije, na nezakonit način omogućavale prijavu prebivališta, dobijanje državljanstva i ličnih isprava.

Takođe, zainteresovanim licima su pravili falsifikovana svedočanstva, diplome o završenom srednjem, višem i visokom obrazovanju i time su ovim licima omogućili da koriste ove falsifikovane dokumente kao prave.

Na ovaj način su napravili oko 400 različitih isprava i pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od za sada 100.000 evra.

Među pripadnicima ove dve organizovane kriminalne grupe nalaze se i dva matičara, jedan pripadnik MUP, bivši zaposleni na Megatrend univerzitetu i savetnik zaposlen u Ministarstvu prosvete.

Pretresanje prostorija na više lokacija je u toku.

Osumnjičeni će uz krivičnu prijavu biti sprovedeni u Javno tužilaštvo za organizovani kriminal nakon čega će biti saslušani.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare