Pregovarači Beograda i Prištine s Lajčakom o krizi na severu Kosova

Vesti 29. sep 202108:27 > 13:56 7 komentara

Glavni pregovarači u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine Petar Petković i Besnik Bisljimi razgovarali su u Briselu, u dva odvojena sastanka sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom.

Kako je naveo na Tviteru Lajčak, jutros je imao dva odvojena sastanka kako bi razgovarali o rešavanju trenutne krize. „Nastavićemo razgovoire tokom dana“, dodao je.

Kako je ranije saopštio portparol Evropske unije (EU) Peter Stano, u razgovorima će učestvovati i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Gabrijel Eskobar. Stano je rekao da EU od Beograda i Prištine očekuje da se uzdrže od jednostranih akcija ili provokacija i da iskoriste platformu koju nudi dijalog kako bi rešili sva otvorena pitanja, uključujući i slobodu kretanja i registarske tablice.

Predsednica EK Ursula fon der Lajen, koja se sastala sa predsednicom Kosova jutros, napisala je na svom Tviter nalogu da je dijalog uz posredovanje EU jedina platforma za rešavanje trenutne situacije. Kako je dodala, saradnja je jedini put ka napredovanju i istakla je da je važno da se putem dijaloga nađe održivo rešenje.

Srbi sa severa Kosova su 20. septembra počeli blokadu puteva ka prelazima Jarinje i Brnjak, pošto je vlada u Prištini na tim prelazima poslala specijalne snage policije zbog sprovođenja odluke o zameni srpskih registarskih tablica.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare