Različite poruke o trećoj dozi vakcine, jedino jasno ko bi trebalo da je primi

Vesti 17. avg 202119:1617 komentara

Od utorka je počela vakcinacija trećom dozom vakcine za građane koji su drugu dozu primili pre šest meseci. Kako građani da izaberu koju vakcinu da prime kao buster dozu i dalje im niko jasno ne govori. Stručnjaci šalju različite poruke, a građani se upućuju na savetovanje sa svojim izabranim lekarima do kojih takođe stižu nejasne preporuke članova Kriznog štaba.

Ono što je za sada jedino jasno jeste ko bi treću dozu vakcine trebalo da primi:

  •  osobe sa narušenim imunitetom
  • stariji od 70 godina
  • osobe starije od 60 godina u domovima za stare
  • zaposleni u zdravstvu i socijalnoj zaštiti
  • putnici u međunarodnom saobraćaju

Treću dozu mogu da prime i svi ostali građani kojima je od primanja druge doze prošlo najmanje šest meseci.

Povezane vesti

„Pozivanje će se vršiti SMS porukama ili imejla koji će ih voditi na protal Euprave, a kada dobiju poziv građani će moći da se vakcinišu na svim vakcinalnim punktovima u zemlji, u svim domovima zdravlja i na Beogradskom sajmu“, kaže direktor Doma zdravlja Savski venac i direktor vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu Zoran Bekić.

Vakcinacija trećom dozom nije obavezna, već je stvar izbora, poručuju nadležni. Stvar izbora građana je i to koju vakcinu će primiti kao buster dozu.

„Što se tiče odluke o tome koju vakcinu primiti, ona je kao što možete videti prilično liberalna. Ja samo mogu da kažem kakav je stav vakcinologije do sada bio. Uvek je bio da se isti proizvođač nastavlja sem kad nema te vakcine, onda se obično preporučuje da se daje druga vakcina“, kaže Kon.

Deo struke međutim poručuje – od prozivođača je važnija efikasnost vakcine i to bi trebalo da bude kriterijum prema kom će građani birati treću dozu.

„Nemamo egzaktne smernice, crno na belo, sada neko ko je dobio dve doze jedne vakcine treba da dobije treću dozu druge vakcine ili neko ko je dobio dve doze neke vakcine treba da dobije treću dozu iste vakcine. Zato je preporuka Nacionalnog tela za imunizaciju bila da se preporučuje najefikasnija vakcina, a to je Fajzerova RNK vakcina, a uskoro i Modernina kako je najavljeno“, ističe imunološkinja Emina Milošević.

Te vakcine su, prema svim istraživanjima, do sada dale najjači imuni odgovor, navode lekari, ali upozoravaju da treća doza nije potrebna svima, već samo najugroženijima.

„Starijoj populaciji bih savetovala da prime ako žele još jednu dozu, ali bih nekako savetovala da to bude Fajzer, odnosno RNK vakcina, a ne ista jer logički gledano ne znam zašto bi odreagovali na treću dozu neke vakcine ako nisu na prve dve“, navodi epidemiolog Ivana Prokić iz udruženja Ujedinjeni protiv kovida.

Jedinstven, zvanični stav u vezi sa trećom dozom vakcine nemaju i međunarodne zdravstvene institucije. Američka i evropska agencija za lekove se nisu oglašavale, dok Svetska zdravstvena organizacija poziva zemlje da do kraja septembra zaustave davanje buster doze kako bi vakcina bilo dovoljno za sve.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari

Vaš komentar