Za veterane OVK odluka suda je skandalozna, za Haradinajevu suprugu – očekivana

Vesti 18. maj 202212:31 > 12:343 komentara
Armend Nimani/AFP

Vršilac dužnosti predsednika Organizacije veterana Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Faton Kljinaku ocenio je "skandaloznom" odluku Specijalnog suda kojom su bivši pripadnici OVK Hisni Gucati i Nasim Haradinaj osuđeni na po četiri i po godine zatvora.

Pročitajte još:

„Ovaj sud ne poznajemo i nikada ga nismo poznavali. Učinićemo sve da sprečimo njegovo funkcionisanje, jer ovaj sud ne goni ratne zločine, već samo Albance, jer ako sudi za ratne zločine treba da sudi masakre i zločine koje je izvršila Srbija na Kosovu. Šteta je što poslanici Kosova odobravaju politički sud, a ni sada poslanici ne preduzimaju mere protiv ovog pseudo-suda“, naveo je Kljinaku.

Upitan da li će protestvovati zbog te odluke suda, kazao je da će se konsultovati sa Gucatijem i Haradinajem i onda odlučiti, ali je naglasio da su u dosadašnjim kontaktima njih dvojica zahtevali da ne bude protesta.

Kljinaku je rekao da su očekivali da će odluka suda biti upravo takva, jer, prema njegovim rečima, radi se o „političkom sudu“.

Haradinajeva supruga: Sud je rasistički

Supruga Nasima Haradinaja, Džejlana izjavila je da su očekivali takvu odluku suda i ocenila da je Specijalni sud „nepravedan i rasistički“.

„Ova odluka je za mene bila očekivana, pošto je Nasim od početka nepravedno pritvoren, ništa drugo nisam očekivao. Ovaj sud je nepravedan i veoma rasistički, danas se pokazalo“, kazala je ona za kablovsku televiziju Kanal 10.

Rekla je da se danas u sedam sati čula sa suprugom koji je, kako je objasnila, bio miran i očekivao takvu odluku suda.

„Da se dogodilo suprotno, ja i on bi bili iznenađeni. Teško je, ali navikli smo da se nosimo sa ovakvim stvarima. Činilo mi se kao da Srbija osuđuje. Nasimi mi je rekao – ‘za mene je važno da Kosovo bude dobro, da ljudi budu dobri, da je domovina dobra’. Ni ja ni on nismo nimalo zabrinuti (zbog presude) kada je domovina u pitanju“, kazala je ona

Komentari

Vaš komentar