Stranke na odluku suda o doktoratu Malog: „Dokaz da je pravosuđe potčinjeno“

Vesti 21. mar 202314:03 31 komentara
Tanjug/ Sava Radovanović

Upravni sud u Beogradu poništio je odluku Univerziteta u Beogradu da je doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog plagijat. Univerzitet u Beogradu doneo je ranije odluku da je doktorski rad ministra Siniše Malog plagijat i poništio njegov doktorat.

Istraživač Instituta za fiziku Slobodan Prvanović izjavio je u emisiji N1 Studio Live da je šokiran odlukom Upravnog suda da poništi prethodnu odluku da je doktorat ministra Siniše Malog plagijat. „Mislim da je odluka Upravnog suda skandalozna“, kaže.

Članica Predsedništva Stranke slobode i pravde (SSP) Valentina Reković izjavila je da je „zgrožena odlukom Upravnog suda“ da se ministru finansija Siniši Malom vrati titula doktora nauka.

Reković je u pisanoj izjavi navela da time „sud ove države šalje poruku da se slobodno može prepisivati, krasti tuđe znanje i plagirati, a da to neće biti dovoljan razlog da se akademska titula stečena na taj način oduzme“.

„Ja sam jedna od onih studenata koji su 13 dana proveli u blokadi Rektorata spavajući na pločicama kako bi Univerzitet u Beogradu napokon doneo odluku o poništenju očigledno plagiranog doktorata Siniše Malog. Danas sam, zajedno sa svojim kolegama zgrožena odlukom Upravnog suda koji, krijući se iza rupa u procedurama i zakonima pokušava da nas ubedi da to što je Siniša Mali gotovo na svakoj strani prepisao barem jednu rečenicu i to od raznih autora nije dovoljan razlog da mu se titula oduzme“, kazala je Reković. Dodala je da Siniša Mali „nije morao da uradi čak ni ono što je obećao – da napiše novi doktorat… Sa onim što je prepisao i ukrao zadržao je titulu i nije ga sramota što će zauvek ostati upamćen kao lažni doktor Siniša Mali, koji je u svom doktoratu tvrdio da je Srbija na prvom mestu po izvozu pamuka. Na ovo izrugivanje nauci, trudu i radu čitave akademske zajednice ne smemo ostati nemi, jer bi to značilo da pristajemo da živimo u zemlji zvanja koja nisu stečena znanjem“, istakla je Reković.

DS: Partijska država jača od institucija

Presuda kojom je Upravni sud ukinuo odluku Univerziteta u Beogradu o poništavanju doktorata Siniše Malog, još jedan je dokaz da je pravosuđe u Srbiji potčinjeno režimu Aleksandra Vučića i njegovim potrebama, smatra DS.

Kako je navela ova stranka, to je nedvosmislen pokazatelj da je partijska država jača od institucija i zakona. Imamo nesreću da živimo u zemlji u kojoj je članska karta Srpske napredne stranke važnija od obrazovanja i akademske čestitosti, dodaju.

„U Srbiji Aleksandra Vučića je očigledno nebitna autonomija Univerziteta. Važno je samo biti lojalan vođi i raditi za režim koji rastače ovu državu i njene institucije. Zahvaljujući partijskom pravosuđu Aleksandra Vučića, Srbija je postala zemlja u kojoj je izgubljeno poverenje u intelektualno i elementarno ljudsko poštenje“, navodi DS.

Zelenović: Da institucije mogu slobodno da rade, Siniša Mali bi se našao pred sudom iz drugih razloga

Kopredsednik stranke Zajedno Nebojša Zelenović smatra da bi se „ministar Siniša Mali našao pred sudom iz drugih razloga da institucije mogu slobodno da rade svoj posao“.

„Ministar finansija jedne države svoj doktorat brani na sudu! Da ovo nije tužno bilo bi smešno, ali nažalost štetočinska vlast SNS nas je već navikla da ne očekujemo ništa ozbiljnije od njih“, rekao je Zelenović.

On je dodao i da su „svi oni koji su pošteno studirali svoje diplome branili pred kolegama i profesorima na fakultetima“.

„Ipak Siniša Mali je deo vlasti koja je odavno od građana otela sve institucije pa tako sada sud određuje rektoratu univerziteta koji je doktorat plagiran, a koji nije. Da institucije mogu slobodno da rade, Siniša Mali bi se našao pred sudom iz drugih razloga – odgovarao bi na pitanja o svim onim sumnjivim stanovima, o rušenju u Savamali ili o raznim sumnjivim i skupim kreditima i ugovorima i dogovorima koje sklapa u ime naše države“, izjavio je Zelenović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare