Reakcije na optužbe Štajnfeld, tužilaštvo navodi – prijava u predistražnoj fazi

Vesti 23. mar 202119:24 25 komentara

Nakon što je glumica Danijela Štajnfeld u proširenoj izjavi Tužilaštvu do detalja opisala događaj iz 2012. i za silovanje optužila glumca i političara Branislava Lečića, on se danas ponovo oglasio porukom da poriče te optužbe i da je spreman za poligrafsko testiranje. Nižu se osude zvaničnika, ali i reakcije glumaca i građana i dok jedan deo javnosti pruža podršku, drugi relativizuje prijavljeno zlostavljanje.

„Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić. Te noći on je na moje plakanje, moljenje, na moje NE, odveo negde gde ja nisam znala gde sam. Ja sam govorila NE neprestano, dok god sam mogla“, izjavila je Štajnfeld.

To traumatično iskustvo dogodilo se 7. maja 2012, a glumici, prema sopstvenom priznanju, više nije važno ko će verovati u njene reči.

POVEZANE VESTI

Štajnfeld u intervjuu za Insajder objašnjava i da je nameravala da identitet počinioca sačuva za sebe, ali je pre nekoliko dana u Tužilaštvu otkrila njegovo ime.

„Kada se pojavio slučaj žrtava Mike Aleksića u javnosti, Branislav Lečić je smislio da bude veliki aktivista protiv seksualnih zločina, a u momentu kada je on pozvao bivše učenike škole Mike Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu, to je prelilo kap i ja sam razumela da nije više pitanje šta će se sa mnom desiti u momentu kada progovorim, ovo je pitanje moje društvene odgovornosti“, ispričala je Štajnfeld.

„Iz svedočenja Danijelinog mi čujemo, a na žalost to je tačno, mnogo je nasilja čak i u krugu onih od kojih se očekuje podrška, prijateljstvo, ne zloupotreba. Svakoj žrtvi, a posebno žrtvi silovanja, potrebne su godine da kaže istinu“, izjavila je profesorka Fakulteta dramskih umetnosti Milena Dragićević Šešić.

Glumac i političar Branislav Lečić poručuje da je spreman za poligraf i sva pitanja, uključujući i ona u vezi sa snimljenim telefonskim razgovorom sa Štajnfeldovom.

„Ja, Branislav Lečić iz Beograda, najodlučnije poričem bilo kakve optužbe koje su na moj račun iznete. Nikada u svom životu nisam počinio niti jedno krivično delo, kamoli delo silovanja ili bilo koje njemu srodno ili slično delo. Koristim ovu priliku da obavestim, kako nadležno tužilastvo tako i javnost, da apsolutno nemam šta da krijem i da nemam nameru da napuštam teritoriju Republike Srbije. Ovim putem molim nadležno tužilastvo i MUP Republike Srbije da mi se bez odlaganja uputi poziv radi saslušanja“, poručio je Lečić.

Rečima – na nama je da žrtvama pružimo podršku, a ne da ih osuđujemo i viktimizujemo dodatno, predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović pozvala je i druge žene da ne ćute.

Oglasila se i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, poručuje da je važno podržati svaku ženu koja je otvorila Pandorinu kutiju sopstvenog užasa i suprotstavila se moći muškarca koga svi doživljavaju kao autoritet.

Pozorišna rediteljka Ana Suša kaže da su patrijarhalni kodovi jako duboko ukorenjeni u našem društvu kada su u pitanju bazična prava žena.

„Ovde je reč o jačanju solidarnosti, građanske svesti, građanskih vrednosti, i u tom smislu podržavam sve žene koje su smogle snage da govore o svojim traumama javno, jer je to ozbiljan rad na promeni jedne paradigme društvene koja je kod nas strahovito poremećena“, rekla je Suša.

Tužilaštvo saopštava da je krivična prijava glumice Danijele Štajnfeld trenutno u predistražnoj fazi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare