Tadić kaže da sporazum vodi Kosovo u UN, Dveri i NADA traže otkrivanje sadržine

Vesti 21. jan 202313:03311 komentara
Izvor: Shutterstock

Nekadašnji predsednik Srbije Boris Tadić napisao je na Tviteru da ponuđeni sporazum za rešavanje statusa Kosova može da omogući članstvo Kosova u UN, čak i ako to nije eksplicitno navedeno u samom tekstu. On je dodao da je nedopustivo da predsednik iskazuje spremnost za prihvatanje sporazuma bez konsultacije sa nadležnim institucijama. Na slični problem su ukazali i pokret Dveri i koalicija NADA. Dveri traže hitnu sednicu Skupštine na kojoj bi poslanici bili upoznati sa sadržinom sporazuma. Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš za sada je jedini ko je zatražio od predsednika Srbije da potpiše francusko-nemački plan za Kosovo.

Pročitajte još:

„U skladu sa mojim saznanjima o sporazumu koji se nudi, još jednom javno ukazujem na to da takvim sporazumom itekako može biti omogućeno članstvo Kosova u UN, čak i ukoliko to uopšte nije eksplicitno navedeno u samom tekstu“, napisao je Tadić na Tviteru.

Prema njegovim rečima, nemački predlog koji je u vreme njegovog mandata donela tadašnja nemačka kancelarka Angela Merkel „ni blizu nije predstavljao opasnost za očuvanje teritorijalnog integriteta Srbije, koliko to predstavlja ovaj sporazum“.

Dodao je da razume da međunarodni pregovori ove vrste zahtevaju određeni nivo tajnosti, ali da je nedopustivo da predsednik države iskazuje spremnost na implementaciju principa tog sporazuma bez širokih konsultacija sa nadležnim institucijama.

Lider Narodne stranke Vuk Jeremić napisao je na Tviteru da „‘prihvatanje koncepta sporazuma’ koji podrazumeva da se Srbija složi sa međunarodnom jednakošću ‘Kosova’ je ekstremno opasan korak. Od toga do stolice Prištine u UN se može doći preko noći, čak i ako to nije Vučićeva namera. Tragično je što nije poslao pisma u Moskvu i Peking“.

Narodna stranka ocenila je danas, da je prihvatanjem „koncepta i primene“ takozvanog francusko-nemačkog plana za Kosovo, predsednik Srbije „očigledno počeo da priprema javnost za kapitulaciju“.

Stranka je u saopštenju pozvala Vučića da „hitno obavesti Narodnu skupštinu i građane o kakvom tačno sporazumu pregovara u ime građana i države“, navodeći da je „bilo koji drugi korak u ovom trenutku potpuno neprihvatljiv“.

Dveri traže hitnu sednicu Skupštine

Pokret Dveri zatražio je hitno sazivanje sednice Skupštine Srbije na kojoj bi predsednik Vučić upoznao poslanike sa detaljima francusko-nemačkog plana za Kosovo „kao i sa opasnostima i izazovima koji bi bili stavljeni pred Srbiju ukoliko ne prihvati taj predlog“.

Dveri su zatražile od Vučića da odgovori „kako je mogao da daje saglasnost oko ‘prihvatanja koncepta i implementacije’ predloga kog pre samo nekoliko meseci nije hteo da ni da primi, i to bez saglasnosti Skupštine Srbije“.

„Tražimo od predsednika Republike da odgovori na pitanje koja je to ‘jedna stvar o kojoj ne može da govori’. Da li je to omogućavanje prijema lažne države Kosovo u UN“, upitale su Dveri i istakle da predsednik države nema ovlašćenja da pregovara o ovoj temi.

Ocenile su da je trenutno „najproblematičnije što niko ne zna da li je predlog zapadne petorke de fakto i ultimatum“. Pokret je zatražio da se „ništa ne potpisuje povodom Kosova i Metohije pre završetka rusko-ukrajinske krize“ i da do tada pregovori budu zamrznuti.

NADA traži da se građani obaveste o sadržini sporazuma

Koalicija NADA, koju čine Novi DSS i POKS, zatražila je od predsednika Srbije da građane hitno obavesti o sadržini takozvanog francusko-nemačkog, to jest plana EU za Kosovo.

Predsedniku Vučići je postavljeno pitanje na osnovu kojih ovlašćenja i kojih odluka nadležnih organa je preuzeo obavezu, odnosno iskazao spremnost da Srbija prihvati koncept i da radi na implementaciji predloženog sporazuma.

NADA traži od Vučića i da građane Srbije upozna koji su to „problemi i izazovi koji bi bili stavljeni pred našu zemlju ukoliko se ne bi usaglasili sa predloženim planom“ i izjasni se da li Kosovo i Metohiju smatra predmetom prodaje.

Kostreš za prihvatanje sporazuma

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Bojan Kostreš za sada je jedini ko je zatražio od predsednika Srbije da potpiše francusko-nemački plan za Kosovo.

Kostreš je od Vučića zatražio da prestane da se igra sa budućnošću građana Srbije i prestane da vodi neodlučnu politiku, već da spasi Srbiju od novih sankcija, ekonomskog propadanja i uništenja“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak posle sastanka sa predstavnicima EU, SAD, Francuske, Nemačke i Italije u Beogradu, da je Srbija spremna da prihvati koncept i da radi na implementaciji predloženog sporazuma za kosovsko pitanje.

Vučić je novinarima rekao da je na sastanku „po jednom važnom pitanju“ iz sporazuma pokazao svu brigu i rezervisanost, ali istakao da o tome ne može da govori jer sporazum još uvek nije javan.

Komentari

Vaš komentar