Reakcije na odluku suda o Malom: Pritisak izvršne vlasti, ukinuta autonomija

Vesti 23. jun 202117:07 > 19:26 14 komentara
N1

Stranke i udruženja reagovali su na vest da je Upravni sud poništio odluku Senata Univerziteta u Beogradu, kojom je ministru finansija Siniši Malom poništena diploma doktora nauka.

Demokratska stranka ocenila je da je Upravni sud „gotovo sigurno pod pritiskom izvršne vlasti“ poništio odluku Senata Univerziteta u Beogradu kojom je odbačena doktorska disertacija ministra finansija Siniše Malog. Kako je u saopštenju ocenio funkcioner DS Branimir Jovančićević, Upravni sud nije imao nijedan suštinski razlog da prihvati žalbu ministra Malog, jer je Senat je poništio doktorat na osnovu neoborivih dokaza da je reč o plagijatu.

Pročitajte i:

„Ukoliko se pokaže da je tačno da je Upravni sud poništio odluku Senata Univerziteta u Beogradu, odluku kojom je poništen doktorat Siniše Malog za koji je nesumnjivo utvrđeno da je plagijat, to ne sme biti samo još jedna u nizu loših odluka o kojoj će se pričati dva dana, dok se ne dogodi nešto novo što će privući pažnju javnosti“, rekao je Jovančićević.

Prema njegovim rečima, i akademska zajednica i studenti i građani zajedno moraju da „pokažu otpor“.

„U suprotnom pristajemo na to da smo potpuno pravno nezaštićeni, da je Srpska napredna stranka preuzela potpunu kontrolu nad svim institucijama i da kompletno upravlja našim životima“, izjavio je Jovančićević.

Skupština slobodne Srbije: Nastavak uništavanja autonomije i kredibiliteta visokog obrazovanja

Skupština slobodne Srbije saopštila je da „poništavanje odluke Senata Univerziteta u Beogradu, kojom je diploma doktora nauka Siniši Malom proglašena ništavom zbog nedvosmisleno utvrđenog plagijata, predstavlja nastavak uništavanja autonomije i kredibilteta visokog obrazovanja u Srbiji“.

„Tražimo od rektorke Ivanke Popović da se pod hitno oglasi. Ova odluka Upravnog suda ima za cilj da još jednom utvrdi korake ka zatiranju univerziteta u zemlji u kojoj su znanje i stručnost sahranjene vrednosti“, ocenjuje Skupština slobodne Srbije.

Kako je navela, „prethodni period obeležili su postupci vlasti koji su nesporno vodili ovom ishodu – Zakon o visokom obrazovanju iz 2017. godine, izbor novog rektora suprotno većinskom stavu zaposlenih na UB i početak procedure u Skupštini RS za prihvatanje izmena Zakona o visokom obrazovanju u kojima su načinjeni dalji koraci ka ozakonjenju kapitulacije akademske zajednice“.

„Profesori i studenti Univerziteta u Beogradu, okupljeni u SSS, neće stajati sa strane i nemo posmatrati kako vlast uništava univerzitet. Svi pokušaji da se sa pritiscima izborimo putem peticija, dopisa i različitih procedura – nisu urodili plodom. Došlo je vreme da odlučno stanemo u odbranu naših sloboda“, navela je SSS.

Takođe, SSS apeluje na sve članove akademske zajednice da joj se pridruže u odbrani autonomije univerziteta, a „svako ćutanje bi značilo saučešće u zločinu“

NOVA: Dokazani plagijator stavljen u red zaštićenih saradnika režima

Nova stranka saopštila je da je, posle odluke Upravog suda o poništavanju odluke Senata Univerziteta o doktoratu ministra Siniše Malog, na delu sveopšte ugrožavanje autonomije univerziteta od perjanica aktuelnog režima, koje je dodatno osnaženo aktuelnim usvajanjem izmena Zakona o visokom obrazovanju.

„Ovaj dokazani plagijator još jednom je stavljen u red zaštićenih saradnika režima, rame uz rame sa Nebojšom Stefanovićem i njegovim ocem Brankom u slučaju Krušika, Aleksandrom Vulinom u slučaju tetke iz Kanade i mnogih drugih nosilaca izvršne vlasti koji svakodnevno vređaju inteligenciju građana Srbije“, navodi se u saopštenju.

Jedan od pet miliona: Zauvek će ostati upamćen kao lažni doktor

Pokret „Jedan od pet miliona“ ocenio je da, iako je poništena odluka Senata Univerziteta u Beogradu, kojom je ministru finansija Siniši Malom poništena diploma doktora nauka, „njemu to neće vratiti čast i zauvek će ostati upamćen kao lažni doktor“.

„Ova sramna odluka suda Siniši Malom neće vratiti čast, niti će od njega napraviti žrtvu. On će zauvek ostati upamćen kao ‘lažni doktor’, kao neko ko je ukrao tuđi rad i podmetnuo kao svoj. Tu titulu, titulu lopova, ne mogu mu oduzeti nikakvi sudovi, nikakve ‘proceduralne greške’ i mahinacije“, navodi se u saopštenju.

Iz tog pokreta su pohvalili Univerzitet u Beogradu, jer je pre dve godine „imao snage da se odupre pritiscima režima“ i da jednom ministru poništi doktorat.

„Tačno je da je ta odluka došla nakon dvanaestodnevne blokade Rektorata koju su organizovali studenti iz Pokreta ‘Jedan od pet miliona’, ali je ipak doneta. Za razliku od Univerziteta, Upravni sud tu hrabrost i obavezu da radi po zakonu očigledno nema“, rekli su u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare