Reakcije na otkazivanje posete Lavrova – od žaljenja i stihova do slavlja

Vesti 06. jun 202219:05 > 19:2562 komentara

Sergej Lavrov ne dolazi u Beograd. Ambasador Rusije Aleksandar Bocan-Harčenko zvanično je informisao predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne postoje uslovi da se sprovede poseta ministra spoljnih poslova njegove zemlje, budući da tri države kojima se Rusija obratila, nisu dozvolile prelet njegovog aviona kroz njihov vazdušni prostor. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je nezadovoljstvo zbog okolnosti koje su sprečile dolazak šefa ruske diplomatije. U saopštenju, predsednik navodi da će Srbija, uprkos svemu, čuvati nezavisnost i samostalnost u političkom odlučivanju, i vojnu neutralnost.

Tezu da je teško biti saveznik dalekoj zemlji, ako te okružuju države protivničkog saveza dokazao je sam ruski ambasador koji je predsedniku Srbije predstavio dokumente, odnosno odbijenice Bugarske, Severne Makedonije i Crne Gore koje nisu htele da propuste Lavrovljev „IL 96“ kroz svoj vazdušni prostor. Umesto iz Beograda, Lavrov se obratio iz Moskve.

„Glavna stvar je u tome da naše odnose sa Srbijom niko neće uspeti da uništi. To je lišavanje suverene države prava da sprovodi svoju politiku. NATO i Evropska unija žele da pretvore Balkan u svoj projekat pod nazivom ‘Zatvoreni Balkan'“, kazao je Lavrov.

POVEZANE VESTI

Vučić je mogućnost da ne dođe do realizacije posete nagovestio još prošlog četvrtka u Bratislavi. U saopštenju posle razgovora sa Bocan-Harčenkom, naglašava se žaljenje zbog razvoja događaja.

„Predsednik Vučić je izrazio nezadovoljstvo zbog okolnosti koje su sprečile dolazak šefa ruske diplomatije Lavrova. On je rekao da će Srbija, uprkos svemu, čuvati nezavisnost i samostalnost u političkom odlučivanju, nastaviti evropski put uz negovanje tradicionalnih prijateljskih i partnerskih odnosa sa zemljama na svim kontinentima i očuvanje vojne neutralnosti“, navodi se u saopštenju iz Predsedništva.

Odmah se o otkazivanju posete Lavrova oglasio ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin i to zvaničnim saopštenjem MUP-a.

„Oni koji su sprečili dolazak Sergeja Lavrova ne žele mir, oni sanjaju poraz Rusije. Srbija je ponosna što nije deo antiruske histerije, a zemlje koje jesu, imaće vremena i da se stide“, naveo je Vulin.

Korak dalje od Vulina ovoga puta otišao je ministar odbrane Nebojša Stefanović koji je, komentarišući pritiske sa kojima se suočava Aleksandar Vučić, citirao pesmu Minje Subote.

„‘Ne može to da se kupi, ne može to da se proda, u srcu se sreća skupi, njeno ime je sloboda’. I ne može. Kada nemate slobodarski duh – nemate ga. Srbija i njen narod ga imaju oduvek“, napisao je Stefanović.

Sasvim drugačije na nedolazak Lavrova gleda neformalna grupa „Rusi, Ukrajinci, Belorusi i Srbi zajedno protiv rata“.

„Danas Srbija ima razloga da slavi, s obzirom na to da advokat ratnih zločina, predstavnik propagande agresije na suverenu zemlju nije došao u Beograd“, poručili su.

Pokret Dveri ocenjuje da su članice EU i NATO iz okruženja „spremne da urade sve kako bi se Srbija odrekla političke i vojne neutralnosti“, dok Slobodarski pokret poziva vlast da otkaže posetu nemačkom kancelaru Olafu Šolcu u znak protesta zbog zabrane susednih zemalja za prelet Lavrova.

Komentari

Vaš komentar