Lajčak zahvalio Eskobaru, Fon Kramon i Mišel pozdravili dogovor o dokumentima

Vesti 27. avg 202219:54 > 22:02 35 komentara
N1/arhiva

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je da je zahvalan specijalnom američkom izaslaniku za Zapadni Balkan Gabrijelu Eskobaru na podršci dijalogu Beograda i Prištine. Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon pozdravila je postizanje dogovora. Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel poručio - dogovor u interesu ljudi.

On je na svom Tviter nalogu napisao da je zahvalan i „američkoj diplomatiji na njihovom snažnnom angažmanu u podršci dijagolu koji posreduje Evropska unija“.

Povezano:

Njegova izjava dolazi nakon što je ranije šef evropske diplomatije Žozep Borel izjavio da je Srbija pristala da ukine izdavanje izlazno-ulaznih dokumenata za osobe koje imaju kosovska lična dokumenta, a Kosovo je pristalo da ih ne uvodi za one koji imaju srpske lične karte.

Borel je na Tviteru naveo da je u pregovorima Beograda i Prištine uz posredstvo EU „postignut dogovor“.

„Kosovski Srbi, kao i svi drugi građani, moći će slobodno da putuju između Kosova i Srbije, koristeći svoje lične karte. EU je upravo dobila garancije od premijera (Kosova Aljbina) Kurtija o tome“, naveo je Borel.

Fon Kramon pozdravila postizanje dogovora

Izvestilac za Kosovo u Evropskom parlamentu Viola fon Kramon pozdravila je postizanje dogovora o dokumentima u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

Fon Kramon je na Tviteru izrazila nadu da će brza implementacija tog dogovora dovesti i do pronalaženja rešenja za registarske tablice.

„Lepo je čuti da je postignut dogovor pod vođstvom EU, uz nedvosmislenu podršku zamenika pomoćnika državnog sekretara SAD Gabrijela Eskobara. Nadamo se da će brza implementacija dovesti do pronalaženja rešenja za automobilske registarske tablice i približiti nas konačnom sporazumu o normalizaciji“, navela je Fon Kramon na svom Tviter nalogu, prenosi Kosovo onlajn.

Mišel: Postignut dogovor u interesu ljudi

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel pozdravio je sporazum o ličnim dokumentima i slobodnom kretanju, koji je postignut u okviru dijaloga Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije.

„Toplo pozdravljam sporazum koji je postignut u okviru dijaloga, uz posredovanje EU, da se obezbedi nesmetano putovanje između Srbije i Kosova, u interesu ljudi“, naveo je Mišel na svom Tviter nalogu.

Mišel je uz objavu naveo i imena predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kosovskog premijera Aljbina Kurtija, šefa diplomatije EU Đozepa Borelja i specijalnog izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, prenosi Kosovo onlajn.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare