Na Starom gradu posude za odlaganje starih baterija i sijalica

Vesti 17. maj 202215:19 6 komentara
Pixabay

U prostorijama beogradske opštine Stari grad zvanično je počelo javno sakupljanje potrošenih baterija i sijalica, čime se Beograd priključuje Kragujevcu u prikupljanju te vrste otpada.

Projekat „Povećanje stope reciklaže baterija i sijalica“ sprovodi NALED, uz podršku Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju – GIZ i partnera iz reciklažne industrije.

Osnovni razlozi nerazvijenosti sakupljačke mreže za baterije i sijalice u Srbiji su nepostojanje kontejnera za odlaganje i postrojenja za tretman baterija, nepostojanje sistema odvojenog sakupljanja baterija i sijalica iz domaćinstava, kao i nepostojanje određenih lokacija za sakupljanje ovog otpada.

Posude za odlaganje baterija i sijalica postavljene su u prostorijama opštine Stari grad, Uslužni centar, Makedonska 42 – ulaz iz Nušićeve.

Do kraja maja prikupljanje baterija i sijalica počeće na pojedinim fakultetima u okviru Univerziteta u Beogradu.

Akciji će se pridružiti 13 fakulteta, gde će biti postavljene kante za otpadne baterije i sijalice – Fakultet za fizičku hemiju, Medicinski fakultet, Tehnološko-metalurški fakultet, Biološki fakultet, Fakultet organizacionih nauka, Mašinski fakultet, Građevinski fakultet, Farmaceutski fakultet, Fakultet političkih nauka, Fizički fakultet, Filološki fakultet, Elektrotehnički fakultet i Tehnički fakultet u Boru.