Red Istoka, red Zapada: Međak kaže – smeška nam se klupa za rezervne igrače

Vesti 30. maj 202219:12 41 komentara

Dan pošto je predsednik Srbije u telefonskom razgovoru sa predsednikom Rusije dogovarao novi gasni ugovor, u Beogradu se sastao sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem i poslanicom Evropskog parlamenta Violom fon Kramon. Evropska poslanica poručila je da će rasti pritisci na Srbiju da se priključi evropskim sankcijama Rusiji.

„Bila je to, recimo, vrlo prijateljska i iskrena diskusija. Bio je to zanimljiv prvi sastanak“, kazala je Fon Kramon.

Bila bi to uobičajena, diplomatska ocena sastanka evropske poslanice sa srpskim predsednikom, da joj nisu prethodile nediplomatske predsednikove opaske:

„Ničim drugim se ne bavi osim olajavanjem Srbije“…

„Bukvalno nemaju drugi posao u životu nego da mrze Srbiju. I da lažu svakog dana“

„Mislim da je krajnje vreme da ona postane odgovornija, da se pomalo uozbilji ili bar da ne govori gluposti. To je sve što imam da kažem toj ženi, Fioli“

„Onda ću opet negde tako da ih klepim po ušima kad budu lagali“.

A Fon Kramon je odgovorila:

„Neprihvatljivi su lični napadi i predstavljanje mene kao neprijatelja Srbije. Rekla sam mu to i mislim da je razumeo“.

POVEZANE VESTI

Prema rečima Viole fon Kramon, nije to jedina stvar u kojoj se sa predsednikom Srbije razumela.

„Mislim da je on svestan da zavisnost od Rusije nije zdrava za srpsku ekonomiju, da je rat opasan manevar. Ne želite da budete sa Putinom na pogrešnoj strani istorije, prilično sam sigurna da smo se po tom pitanju saglasili“, naglasila je.

Na stolu su bila i pitanja u kojima nisu saglasni.

„Jasno dajemo do znanja našim evropskim partnerima da budu u skladu sa našim evropskim merama, to podrazumeva i sankcije i o tome smo razgovarali. Na predsedniku i novoj Vladi je da odluče. Naravno da će pritisak po tom pitanju rasti“, rekla je Fon Kramon.

Predsednik će se pritisku da uvede sankcije Rusiji opirati što duže bude mogao, veruje Vladimir Međak iz Evropskog pokreta. Smatra da bi ekonomska cena takve politike mogla da bude previsoka.

„Znate, mi stalno pričamo – Srbija je zavisna od ruskog gasa. Tako možemo da kažemo da je srpska ekonomija zavisna od izvoza u Evropsku uniju. Jer ako imate auto treba Vam benzin, ali ako nemate auto nebitna Vam je cena benzina. Znači, kome ćete vi da prodajete proizvode koje ta industrija koja radi na gas pravi“, kaže Međak.

Međak smatra da bi politička cena mogla bi da bude i veća, isporučena u vidu zaustavljanja evropskih integarcija Srbije.

„Nama se smeška jedno sedanje na klupu za rezervne igrače, al to sedenje će mnogo dugo da traje. Mi smo promašili proširenje 90-tih. Sada ako opet budemo stavljeni na klupu za rezervne igrače mi možemo ovu priču da vodimo 2040. godine“, navodi.

Viola fon Kramon nada se da nećemo. Beograd napušta uz poruku da je prijatelj Srbije i da želi da je vidi u Evropskoj uniji. Predsednik se posle sastanka oglasio saopštenjem. Tvrdi da će Srbija još intenzivnije nastaviti da sledi svoj evropski put.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare