Redakcija Šarli Ebdo pružila podršku listu Danas: Ne popuštati pred nasiljem

Vesti 11. nov 202220:22 6 komentara
N1

Redakcija lista Šarli Ebdo (Charlie Hebdo) poslala je podršku novinarima i menadžmentu Danasa zbog pretnji smrću koje su dobili, ističe u razgovoru za Danas Žerar Bijar, glavni i odgovorni urednik tog francuskog satiričnog lista.

Redakcija Danasa dobila je nedavno jezive pretnje da će završiti kao Šarli Ebdo, kada je 2015. u i van ove redakcije ubijeno 12 osoba.

POVEZANE VESTI

Bijar je za Danas kazao da redakcija „ima pravo da se plaši ovakvih pretnji“.

„Ne bi bilo normalno da se ne plašimo. Ali, uvek se mora imati na umu da je beskorisno popusti pred nasiljem, zastrašivanjem, pritiscima, ucenama i terorizmom. Pretnje smrću i terorizam su kao reketiranje. Kada popustite pred reketašima, onda to nikada ne prestaje i cena koju treba da platite bude sve veća“, ukazuje Bijar.

Prema njegovim rečima, nezavisnost novinara i medija sada je u samom srcu demokratskog pitanja.

„Što se više smanjuje nezavisnost medija, to je ugroženija demokratija. Zabrinjavajuće je to što se sve više novina, televizijskih kanala i radio stanica koncentriše u rukama jedne grupe, ili čak jednog čoveka, pa se od tih medija prave politički instrumenti, utiče na rezultate izbora, prenose se lažne vesti, itd. Milijarder Ilon Mask je kupovinom Tvitera, društvene mreže na kojoj javno govore novinari i političari, kupio i kontrolu nad protokom informacija što je važno političko oruđe koje će služiti Donaldu Trampu“, ističe glavni i odgovorni urednik Šarlija Ebdoa.

Svakog dana, širom sveta, dodaje sagovornik Danasa, napadaju se sloboda štampe i sloboda izražavanja.

„Novinarima prete, zatvaraju ih, ubijaju. Ponekad se to dešava i u demokratskim državama. Pojavom društvenih mreža, i masovnim širenjem nehijerarhijskih i nekontrolisanih informacija na Internetu, videli smo sve više lažnih vesti, zavere, propagandu, manipulacije. Svi, na svom blogu, na forumima, na platformama za razmenu i deljenje, veruju da govore istinu. U ovom velikom kotlu u kome se sve meša, posao novinara možda više nije da traži Istinu (pošto svako ima svoju), već jednostavnije i skromnije da spozna stvarnost“, izjavio je Bijar.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare