Redakciji Danasa stigle pretnje: Završićete kao novinari Šarlija Ebdoa

Vesti 06. nov 202215:57 > 17:57 47 komentara
Danas/B.C,

Na službenu imejl adresu glavnog i odgovornog urednika Danasa Dragoljuba Petrovića u nedelju ujutru stigao je mejl sa adrese [email protected] u kojem se preti novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa „salvama metaka“ zbog, kako se navodi, uređivačke politike lista. MUP Srbije je saopštio da je primilo prijavu redakcije i da će preduzeti sve mere kako bi se identifikovala i uhapsila osoba koja stoji iza tih pretnji.

„Kao glavnom i odgovornom uredniku dnevnog lista Danas, osećam potrebu da vas obavestim da se vi i vaši novinari i kolumnisti nalazite u smrtnoj opasnosti od strane pojedninih krajnje desno orijentisanih struktura koje obitavaju iz senke, i tu pritom ne mislim na „mejnstrim“ desničare pod kontrolom SNS-a ili one desničare koji su vas nedavno presreli na ulici kod fontane na Slaviji prilikom davanja intervjua za hrvatski odeljak N1. Ti ljudi su mahom benigni, i najgora stvar koju bi od njih dobili je nanošenje lakših telesnih povreda“, piše na početku tog pisma naslovljenog kao „Beogradski Šarli Ebdo“, objavio je Danas na svom sajtu.

A povod za pretnju je, kako navode, izveštavanje Danasa o temama vezanim za Kosovo, Republiku Srpsku i Crnu Goru.

„Elem, imajući u vidu rastuće tenzije na okupiranoj teritoriji Autonomne Pokrajine Kosova i Metohije, vi i vaše kolege iz N1 i Nova S ste se načinom na koji izveštavate javnost pod plaštom ‘objektivnog i nepristrasnog informisanja’, jasno i otvoreno stavili na stranu albanskih separatista, podržavajući Aljbina Kurtija i ostale separatiste albanske nacionalnosti iz Opština Preševo i Bujanovac o kojima govorite u superlativima, a ponajviše vaša kolumnistkinja Snežana Čongradin za koju se stiče utisak da to radi strastveno. Da ne napomenem i vređanje srpskog stanovništva iz Republike Srpske koje nazivate ‘genocidnim narodom’, a samu Republiku Srpsku ‘genocidnom tvorevinom’. Srbe u Crnoj Gori nazivate krezubim četnicima, a Srbe pravoslavne veroispovesti koji su organizovali litije uoči takozvanog ‘Europrajda’ nazivali ‘pravoslavnim talibanima'“, stoji u mejlu.

U pretnji se pominju i kolumnisti Danasa, kako se navodi – „od kojih su u vređanju svega srpskog najekstremniji gorepomenuta individua, zatim Teofil Pančić, Aleksej Kišjuhas, Nikola Samardžić, Nenad Kulačin, Marko Vidojković i ostali kolumnisti koji ne pišu za Danas poput Dragana Bursaća, i radijskog voditelja Daška Milinovića koji su vaši istomišljenici vredni pomena“.

Petrović: Nadležni hitno da reaguju

Redakcija Danasa je preteći mejl koji je poslat sa adrese [email protected], u nedelju posle podne prosledila odeljenjima policije i tužilaštva zaduženim za visokotehnološki kriminal.

„Očekujemo da nadležni organi reaguju u što kraćem roku i otkriju autora mejla koji je na ovaj način ugrozio bezbednost svih zaposlenih u našoj redakciji. Mi smo već navikli da nam stižu pretnje zbog naše uređivačke politike, ali ovako jeziva pretnja da će naši novinari, urednici i kolumnisti završiti kao kolege iz Šarli Ebdoa nije nikada do sada“, rekao je Dragoljub Petrović, glavni urednik Danasa.

MUP Srbije je saopštio da je primilo prijavu redakcije i da će preduzeti sve mere kako bi se identifikovala i uhapsila osoba koja stoji iza tih pretnji.

UNS: Utvrditi ko je pretio

Udruženje novinara Srbije (UNS) pozvalo je policiju i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal da utvrde ko je na uputio pretnje redakciji lista „Danas“.

„UNS traži da policija i Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal hitno utvrde ko je na redakcijski imejl i adresu glavnog i odgovornog urednika dnevnog lista ‘Danas’ Dragoljuba Petrovića poslao poruku kojom se preti ‘salvama metaka’ celoj redakciji ovog medija, kao i kolumnistima drugih medija, koji su u ovoj pretećoj poruci nazvani ‘istomišljenicima Danasa’ „, navodi UNS u saopštenju.

„Sloga“: Pretnje Danasu terorizam, za posledice najodgovornija vlast

Udruženi sindikati Srbije “Sloga” najoštrije su osudili pretnje upućene novinarima dnevnog lista Danas da će njihovi novinari, urednici, saradnici i kolumnisti završiti kao njihove francuske kolege iz Šarli Ebdoa.

Sa velikom zabrinutošću ukazujemo da ovo nije nastavak kontinuiranog ugrožavanja bezbednosti nezavisnih i profesionalnih novinara u Srbiji, ovo je sada postala ozbiljna pretnja, koja je u francuskom slučaju “Šarli Ebdo“ okarakterisana kao teroristički čin, navodi se u saopštenju.

Upravo na osnovu toga, dodaje se, Srbija može i mora da zatraži “crveni zahtev” za pomoć Interpola, imajući u vidu da je pretnja upućena preko mejla “Proton VPN servera”, čije je sedište u Švajcarskoj.

S obzirom da mejl sadrži i direktne pretnje po život zaposlenih i njihovih saradnika, „Sloga“ zahteva brzo i efikasno postupanje nadležnog tužilaštva i policije, fizičko obezbeđenje objekata u kojima zaposleni rade i njihovu zaštitu u do sada najjezivijim pretnjama upućenim novinarima.

Najveću odgovornost za eventualne posledice snosiće aktuelna vlast koja, ne libeći se ničega, čak i zbog najmanje kritike gotovo danonoćno na medijima sa nacionalnom frekvencijom pa sve do Narodne skupštine targetira novinare i njihove redakcije na podobne i nepodobne, a posebno one u vlasništvu “Junajted medija“, stavljajući ih u kontekst neprijatelja i mrzitelja svoje zemlje, što je stvarilo upravo ovakvu negativnu i mržnjom zatrovanu klimu u kojoj se danas nalazimo, ukazali su iz „Sloge“.

Koalicija i Safejournalists mreža: Hitno procesuirati autore opasnih pretnji

Koalicija za slobodu medija i Sejfdžurnalist (Safejournalists) mreža zatražile su večeras od nadležnih organa Srbije da preduzmu akciju i otkriju ko je uputio pretnje redakciji lista „Danas“.

„Organi gonjenja Srbije su do sada mnogo puta dokazali da su u stanju da promptno pronadju osobe koje upućuju pretnje smrću. To su najčešće dokazivali kada pretnje stižu predstavnicima vlasti. Insistiramo da veoma opasna praksa nekažnjavanja napadača na novinare i medijske radnike bude okončana i da zakoni važe jednako za sve“, navodi se u saopštenju.

Ocenjuje se da nekažnjavanje takvih pretnji podstiče počinioce da ih i realizuju.

Oni su izrazili solidarnost sa redakcijom „Danasa“, navodeći da opravdano strahuju da je reč o veoma ozbiljnoj nameri da se organizuje teroristički čin i da redakcija i novinari budu mete napada.

Koalicija za slobodu medija i Sejfdžurnalist mreža će sa ovim pretnjama upoznati i medjunarodnu javnost, dodaje se u saopštenju.

Koaliciju za slobodu medija čine Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Poslovno udruženje Asocijacija lokalnih i nezavisnih medija „Lokal Pres“ i Slavko Ćuruvija Fondacija, Udruženje novinara Kosova i Sejfdžurnalist mreza – Udruženje novinara Makedonije, Udruženje BH novinari, Hrvatsko novinarsko društvo, Nezavisno udruženje novinara Srbije i Sindikat medija Crne Gore.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare